Lekki niczym chmurka i cudownie chrupiący. Taki właśnie deser chce uzyskać każdy szef kuchni, który zabiera się za pieczenie bezy. Co prawda osobom początkującym wydaje się, że jest to specjał niezwykle wymagający, lecz z odpowiednimi instrukcjami każdy będzie w stanie sobie z tym zadaniem poradzić. Jak suszyć bezę? W naszym poradniku znajdziesz wszystkie najpotrzebniejsze triki, dzięki którym zgłębisz temat przygotowywania tego eleganckiego przysmaku.
Jak przygotować bezę idealną?
Przepis na bezę warto mieć pod ręką, by przygotować ją poniekąd przy okazji. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru białek, jeśli do innej potrawy potrzebowaliśmy wyłącznie żółtek.
Zrobienie bezy sprowadza się do ubicia białek z cukrem na sztywną masę. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Nie możemy również dopuścić do tego, by w misce znalazła się choćby odrobina żółtka. Gdy uzyskamy już lśniącą i gładką masę, przychodzi pora na suszenie bezy. Nie jest to skomplikowane, ale dla najbardziej wygłodniałych łasuchów okaże się poważnym testem cierpliwości.
Beza – pieczenie
Ubite białka z cukrem należy od razu przełożyć do rękawa cukierniczego, przy pomocy którego ukształtujemy zgrabne i apetyczne beziki. Blachę wyłóżmy papierem do pieczenia i od razu włączmy piekarnik, by zdążył rozgrzać się do pożądanej temperatury.
W jakiej temperaturze piec bezy?
Bardziej doświadczeni kucharze określają tę czynność suszeniem. Optymalna temperatura mieści się w zakresie od 80 do 100°C. Ile piec bezę? W takich warunkach potrwa to około 3 godziny. Wydaje się długo? Być może, ale powolny proces sprawia, że beza staje się idealnie chrupiąca, a zarazem miękka w środku.
Beza – termoobieg
Jest to funkcja, z którą trzeba postępować ostrożnie. Musimy jednak przyznać, że do bezy termoobieg pasuje perfekcyjnie. Intensywne grzanie z każdej strony idealnie wysusza bezę. Trzeba jednak obniżyć temperaturę pieca o co najmniej 10°C. Nie powinna więc ona przekraczać 80°C.
Jak sprawdzić, czy beza jest upieczona? Użyjemy patentu, który jest znany każdemu miłośnikowi pieczenia. Uchylmy drzwiczki i wbijmy w środek bezy wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu będzie sucha, oznacza to, że beza jest gotowa. Pamiętajmy, że nie należy wyjmować jej z piekarnika, dopóki nie wystygnie.
Jak upiec bezy – garść inspiracji
Trudno będzie powstrzymać się przed zjedzeniem jej solo, ale pamiętajcie, że tarta cytrynowa z bezą smakować będzie jeszcze lepiej. Przekonacie się, że cierpliwość popłaca! Jeśli chcecie nieco przyspieszyć proces przyrządzania deseru, postawcie na kruche ciasto z rabarbarem i bezą, które jest mniej czasochłonne. Własnoręcznie zrobionymi bezami udekorujecie także szarlotkę z lodami – śmiało można nazwać ją ponadczasowym klasykiem wśród słodkości. Gdy w kuchni czujecie się już naprawdę pewnie, przepis na kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką możecie zmodyfikować tak, by dodać do niego bezę. Będziecie pod wrażeniem! Wiemy, że tort marchewkowy z popcornem brzmi wyjątkowo intrygująco, ale prażoną kukurydzę możecie śmiało zamienić na śnieżnobiałą bezę. Pycha!
Komentarze (0)