Gęsina to bardzo smaczne mięso, które doskonale komponuje się z wieloma dodatkami i efektownie wygląda. Jak upiec gęś w całości? Jak upiec gęś faszerowaną? Przeczytaj!
Jak upiec gęś nadziewaną?
Pieczona gęś to danie, które podkreśli charakter wyjątkowych uroczystości. Dowiedz się, jak ją przygotować, aby wyszła smaczna!
Sposób na nadziewaną gęś:
Przygotuj potrzebne składniki: gęś, boczek, cebulę, jajko, czerstwą bułkę, tłuszcz, przyprawy, migdały i esencję do mięs. Przygotuj też wykałaczki u sznurek do zszycia gęsi.
- Umyj i osusz mięso. Od środka i na zewnątrz dokładnie natrzyj je przyprawami np. tymiankiem, majerankiem lub mieszanką do mięs pieczonych.
- Przygotuj nadzienie. Skarmelizuj cukier i zalej go mięsną esencją, a następnie połącz z namoczoną bułką oraz podsmażonym na chrupko boczkiem oraz cebulą. Dodaj także migdały w całości i płatki migdałowe.
- Nadziej gęś farszem i zaszyj otwór, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Jak to zrobić? Skórę wokół otworu zepnij małymi wykałaczkami, a następnie zapleć między nimi cienki sznurek, zawiązując go na pierwszej i ostatniej wykałaczce. Na koniec zwiąż też nogi kaczki.
- Przełóż gęś do brytfanny, piersią do dołu, i posmaruj ją smalcem.
- Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz przez ok. trzy godziny. Po upływie połowy czasu odwróć gęś na drugą stronę.
- W trakcie pieczenia polewaj gęś wydzielającym się z niej sosem i wodą, aby mięso nie wyschło. Jeśli będzie się rumieniło zbyt szybko, przykryj je na chwilę folią aluminiową.
W podobny sposób przygotujesz także pieczoną gęś z jabłkami. Zastosuj nasze porady, jak upiec gęś, i przygotuj wykwintny posiłek!
Komentarze (1)