Jak upiec kaczkę, aby była soczysta?

Mięso kaczki to doskonały składnik obiadu. Szukasz sposobu na kaczkę, aby była soczysta? Świetnym wyborem będzie upieczenie jej w całości. Wykwintna kaczka z warzywami i kaszą czy ze słodkim owocowym dodatkiem? Jak upiec kaczkę, aby była soczysta? O tym przeczytasz w poradniku.

Jak wybrać kaczkę?

Przed poznaniem odpowiedzi na pytanie: jak upiec kaczkę, aby była soczysta, warto wiedzieć, jak wybrać właściwą. Najsmaczniejsze będzie młode, wysokiej jakości mięso. Jak je rozpoznać?

  • Waga: młoda kaczka nie powinna ważyć więcej niż 2 kg.
  • Elastyczność mięsa: naciśnij kaczkę palcami. Jeśli po dotyku powróci do swojego naturalnego kształtu (na jej powierzchni nie powstaną wklęsłe punkty), to znak, że mięso jest świeże.
  • Zawartość wody: unikaj takich kaczek, które ociekają wodą. Nie są pierwszej świeżości.
  • Zapach: powinien być neutralny i świeży.

Kiedy wybierzesz już idealną kaczkę, możesz przyrządzić z niej wiele smacznych dań, np. pieczoną kaczkę z cytrynowym aromatem. Sprawdź również nasze poniższe propozycje na to, jak upiec kaczkę, aby była soczysta w dwóch wariantach: warzywnym i owocowym.

Jak upiec kaczkę z warzywami?

Jak upiec kaczkę z warzywami? Nic prostszego. Na początek wyciągnij z mięsa wnętrzności i dokładnie je umyj wewnątrz i na zewnątrz. Następnie osusz, używając w tym celu np. jednorazowych ręczników kuchennych. Pora na zamarynowanie kaczki: posyp ją obficie przyprawą, dzięki której nabierze wyrazistego smaku. Kolejny krok to przygotowanie warzyw. Podziel na małe kawałki podobnych rozmiarów seler naciowy i marchew. Jak upiec kaczkę, aby była soczysta i miała aromatyczne wnętrze? Do farszu dodaj dużą ilość drobno posiekanych ziół, np. świeżego tymianku i rozmarynu. Dorzuć również ziele angielskie, majeranek i ziarenka czarnego pieprzu. Słodki posmak nada potrawie niewielka ilość miodu. Tak przyrządzony farsz umieść we wnętrzu kaczki.

Aby nadzienie nie wypadło w trakcie pieczenia, otwór, w którym się znajduje, warto zabezpieczyć drewnianymi wykałaczkami. Kaczkę piecz w nagrzanym piekarniku, pamiętając o tym, aby zwiększyć temperaturę w ostatnim kwadransie podgrzewania. Dzięki temu skórka będzie rumiana. Tak przyrządzone danie podawaj z różnymi dodatkami. Świetnym wyborem będzie kasza, np. biała gryczana. Sprawdzą się też ziemniaczane kopytka. Wypróbuj przepis na pieczoną kaczkę po poznańsku.

Jak upiec kaczkę z owocami?

Lubisz mięsa z owocowymi dodatkami? W takim razie przyrządź kaczkę pieczoną z jabłkami. Jak upiec nadzianą kaczkę, aby była soczysta? Mięso przygotuj podobnie jak w przypadku wcześniejszej inspiracji. Starannie umytą i wysuszoną kaczkę natrzyj marynatą z kostki rosołowej roztartej z trzema łyżkami oleju lub oliwy z oliwek. Następnie przygotuj jabłka. Zastanawiasz się, jaki rodzaj wybrać? Świetnie sprawdzą się takie, które charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem. Pokrój je na mniejsze części (obieranie ich ze skórki nie będzie konieczne) i wymieszaj z rozmarynem i drobno posiekanym czosnkiem. Częścią tak przygotowanych owoców wypełnij wnętrze kaczki i starannie zwiąż je nicią. Dzięki takiemu zabiegowi nadzienie nie będzie wypadało w trakcie pieczenia.

Jak upiec nafaszerowaną kaczkę, aby była soczysta? Mięso przełóż do brytfanki odpowiednich rozmiarów i obłóż je pozostałymi owocami. Tak przygotowaną kaczkę piecz przez ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180⁰C. Pamiętaj o tym, aby mięso podawać po kwadransie od upieczenia. Wtedy będzie najsmaczniejsze. Wiesz już, jak upiec kaczkę z owocami, aby była soczysta, pozostaje jedynie pytanie: jak ją podać? Dobrymi dodatkami będą np. upieczone ziemniaki i surówka z buraczków lub czerwonej kapusty.

Kaczka pieczona – przepis jak u babci

Jak upiec kaczkę, aby była soczysta? Dzięki naszym poradom i inspiracjom nie będzie to trudne. Gotowe danie będzie niezwykle efektownym elementem uroczystego menu. Zadbaj więc o odpowiednie podanie. Kaczkę pokrój bezpośrednio na stole, a misę, na której ją zaserwujesz przystrój gałązkami świeżych ziół. Zainspiruj się tym poradnikiem i przygotuj smaczną, wykwintną potrawę, np. kaczkę z sosem śliwkowym. Powodzenia!