Miękka w środku, skąpana w smacznej marynacie i z chrupiącą skórką. Polecana nie tylko na Wielkanoc, ale również na inne ważne uroczystości. Jak upiec szynkę? Przedstawiamy 3 inspiracje.
Szynka w orzechach
Zastanawiasz się, jak upiec szynkę? W takim przypadku koniecznie sięgnij po przepis na szynkę w orzechach. Przygotowanie tego dania zajmuje trochę czasu, finalny efekt jest jednak tego warty. Na początek przygotuj mięso. Natrzyj je zmiażdżonym w moździerzu lub pokruszonym w młynku zielem angielskim i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce, dzięki czemu nabierze intensywnego smaku. Przełóż do dużego garnka i zalej lekko osoloną wodą. Całość gotuj przez około godzinę. Po ugotowaniu szynki obtocz ją w marynacie przygotowanej z posiekanych orzechów: włoskich i arachidowych, przyprawy do wieprzowiny i oleju. Piecz całość przez 1,5 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku, a po przyrządzeniu podawaj ze świeżym pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.
Szynka pieczona w cieście
Innym sposobem na to, jak upiec szynkę, jest zapieczenie jej w cieście. Oczyszczone mięso natrzyj przyprawami, odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, podsmaż je na patelni ze wszystkich stron i schłodź. Wyrób na stolnicy ciasto na pizzę, odstaw je do lodówki na krótki czas, po czym przełóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsyp je mąką i rozwałkuj na placek o centymetrowej grubości. Zawiń w niego szynkę, koniecznie posmarowaną wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym, i piecz przez odpowiedni czas w dobrze nagrzanym piekarniku. Tak przygotowane danie podawaj z sosem miodowym i dowolnymi dodatkami. Sprawdź przepis na pieczoną szynkę w pomidorowym cieście.
Szynka pieczona z jabłkami
Sposobem na smaczną szynkę jest również upieczenie jej z owocowym sosem. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się np. jabłka. Na początek przygotuj mięso, nacierając je równomiernie marynatą przygotowaną z musztardy, drobno posiekanego czosnku, oliwy z oliwek oraz przyprawy do mięs. Podsmaż je z każdej strony, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej wcześniej przygotowanym sosem curry z jabłkami i rodzynkami, i zapiekaj w dobrze nagrzanym piekarniku. Gotową pieczoną szynkę z jabłkami podawaj pokrojoną w plastry z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków i miksu świeżych surówek. Danie świetnie skomponuje się również z purée. Oprócz klasycznego wypróbuj również tego, które powstaje z zielonego groszku.
Kiedy już wiesz, jak upiec szynkę, przygotuj ją na wiele różnych sposobów. To danie, które uświetni stół na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych czy świątecznych. Zadbaj zatem o to, aby je efektownie podać. Upieczoną szynkę przystrój gałązkami świeżych ziół, np. rozmarynu, a jej plastry fantazyjnie ułóż na półmiskach. Zainspiruj się naszymi przepisami, a przygotujesz klasyczną potrawę w zupełnie nowej odsłonie.
Komentarze (0)