Dobrze przyrządzone żeberka są soczyste, kruche i rumiane. Jak upiec żeberka w rękawie?
Jak upiec żeberka w piekarniku?
- Żeberka podziel na mniejsze porcje, np. z dwoma lub trzema kośćmi. Jeśli chcesz przygotować mniejsze przekąski, podziel je na kawałki z 1 kością. Następnie umyj je i osusz.
- Przygotuj marynatę, np. na bazie musztardy, majeranku i oliwy. W wersji na słodko sprawdzi się natomiast miód albo konfitura śliwkowa.
- Pozostaw mięso do zamarynowania, na min. 30 minut, aby nabrało smaku i aromatu.
- Rozgrzej piekarnik do 180⁰ C i włóż żeberka w rękawie do pieczenia – dzięki niemu pozostaną soczyste i miękkie. Piecz przez ok. 90 minut.
- Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw i piecz przez dodatkowe ok. 10 minut, żeby mięso ładnie się zarumieniło. Możesz też posmarować je pozostałą marynatą.
Żeberka pieczone podawaj z dodatkiem kiszonej kapusty albo surówki colesław z kapusty pekińskiej.
Jak upiec żeberka inaczej niż w piekarniku? To mięso doskonałe na grill – np. żeberka BBQ to amerykański klasyk. Podawaj je z opiekaną kolbą kukurydzy, sosem pieczeniowym, ziemniakami albo sałatką. Smacznego!
Komentarze (0)