Jak uratować gorzkie buraczki? Co zrobić, żeby nie były gorzkie?
Zobaczcie, jak uratować gorzkie buraczki i jak złagodzić ich charakter. Za smak czerwonych buraków odpowiada nie tylko sposób ich obróbki termicznej, ale też odmiana i warunki przechowywania.
Dlaczego buraki po ugotowaniu są gorzkie?
Gorzki smak może wynikać zarówno z odmiany buraczków, jak i z warunków uprawy, ale też z ich niewłaściwego przechowywania i przygotowania. Buraki powinno się gotować wolno i pod przykryciem. Do wody można też dodać odrobinę cukru, który złagodzi smak tych warzyw i nada im słodkości.
Gorzkie buraki są często wynikiem nieumiejętnego procesu gotowania, a zwłaszcza zbyt długiej obróbki w za małej ilości wody. Czasami problemem może być też za duża dawka słonych przypraw lub przechowywanie buraków w zbyt wilgotnym pomieszczeniu. Jeśli chcecie mieć pewność, że buraczki nie będą gorzkie, wybierajcie sprawdzone odmiany, np. Czerwona Kula 2, Cylindra lub Golden, gdyż mają większą zawartość naturalnych cukrów. Z kolei odmiany Nochowski, Opolski, Rywal i Noe 21 mogą być gorzkawe.
Jak uratować gorzkie buraki?
Co zrobić, żeby buraczki nie były gorzkie? Idealne buraki są lekko słodkie, a jeśli zdarzy się, że po ugotowaniu będą miały gorzki posmak, można spróbować zneutralizować go dodatkiem słodszych składników. Gorzki posmak czerwonych buraczków zamaskuje ocet spirytusowy lub jabłkowy, a także miód, musztarda, syrop klonowy lub erytrytol.
Miód, cukier i musztardę możecie dodać do warzyw przeznaczonych na carpaccio z buraków, natomiast ocet, cukier i liście laurowe do tych na barszczyk czerwony.
Komentarze (0)