Jak uratować gorzkie buraki? Czy można takie jeść?
Niektóre odmiany buraków są nieco gorzkie w smaku, przez co mogą inaczej smakować w różnych daniach. Jak uratować gorzkie buraki, żeby barszcz lub sałatka smakowały lepiej? Co do nich dodać, żeby były słodsze?
Jak uratować gorzkie buraki na sałatkę lub barszcz?
Idealne buraki są lekko słodkie, a za tę słodycz odpowiada duża zawartość węglowodanów. Niekiedy jednak zdarza się, że buraki mają nieprzyjemny gorzki posmak. Dlaczego buraki są gorzkie? Może to wynikać z cech danej odmiany, ale też z warunków uprawy. Wśród odmian buraków o największej intensywności goryczki są Nochowski, Noe 21 i Chrobry, ale zdarza się, że gorzkawe mogą być też buraki Opolskie lub Czerwona Kula.
Gorzkie buraki po ugotowaniu można lekko złagodzić dodatkiem cukru, miodu lub erytrytolu, ewentualnie innego słodzika, ale trzeba uważać, by nie dodać go za dużo, bo buraki nabiorą charakterystycznego sztucznego posmaku. Goryczkę w burakach złagodzi też niewielki dodatek octu lub soku z cytryny. Jeśli przygotowujecie barszcz ukraiński lub zabielany czysty barszczyk, możecie dodać do niego więcej śmietanki lub mleka – to złagodzi gorzki posmak. Do zasmażanych buraczków dodajcie odrobinę cukru, miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy.
Czy można jeść gorzkie buraki?
Gorzkie buraki nie są zepsute, więc można je jeść bez obaw, ale ich walory smakowe są niestety dyskusyjne, więc najlepiej zapobiegać takiemu gorzkiemu posmakowi. Co zrobić, żeby buraki nie były gorzkie? Na samym początku gotowania warto dodać do nich niewielką ilość octu, ale przede wszystkim trzeba wybierać słodkie odmiany buraków: Egipskiego, Opolskiego lub Rywala.
Komentarze (0)