Jak uratować przesolony bigos? Jak go odsolić?

Bigos to jedna z tradycyjnych polskich potraw, którą urozmaicamy świąteczne menu. Zazwyczaj przyrządzany jest w dużym garnku – wszystko po to, by uraczyć tym przysmakiem jak największą liczbę gości. Najlepiej smakuje gotowany nawet przez kilka dni, więc jego zrobienie jest czasochłonne, ale wyśmienity rezultat wynagradza nam cały włożony trud. Co jednak począć, gdy okazuje się, że przygotowaliśmy przesolony bigos? Jak go uratować? Istnieje na to co najmniej kilka prostych sposobów!

Nie tylko solniczka, czyli na co trzeba uważać podczas gotowania bigosu?

Błędy kulinarne przytrafiają się każdemu. Nawet najbardziej doświadczony kucharz może spotkać się z dylematem dotyczącym tego, jak uratować przesolony bigos. Tym bardziej że problem ten może pojawić się niezależnie od użytych przypraw i beztroskiego używania solniczki.

Zdarza się tak, że kiszona kapusta, będąca jednym z podstawowych składników potrawy, jest zbyt intensywna w smaku. Niezależnie od przyczyn, warto dowiedzieć się, jak odsolić przesolony bigos, by nasz wysiłek w kuchni nie poszedł na marne.

Przesolony bigos – co robić? Zwiększ objętość dania

Jednym z najbardziej oczywistych patentów na poradzenie sobie z tym problemem jest dodanie nadprogramowej porcji kapusty. Jednak, jeśli to kiszona okazała się winowajcą, postaw na poszatkowaną świeżą kapustę. Dobrym rozwiązaniem na to, jak “odsolić” przesolony bigos. Zbyt duża ilość może pozbawić danie wyrazistości.

Jak uratować przesolony bigos? Wrzuć ziemniaka!

Doskonale wchłoną nadmiar soli. O czym trzeba pamiętać podczas tego manewru? Przed podaniem bigosu surowe kartofle należy wyłowić z garnka!

Słodki akcent

Chcesz zrównoważyć nadmiar słonego smaku w bigosie? Dobrze jest dodać kilka sztuk suszonych śliwek. W tym przypadku umiar również jest wskazany. Nie można dopuścić do tego, by zdominowały one smak całego bigosu!

Pomidory do zadań specjalnych

Jeśli okazało się, że bigos jest zbyt słony, zajrzyjmy do swoich kuchennych zapasów w poszukiwaniu koncentratu pomidorowego. Jego niewielka ilość pomoże uporać się z tym kłopotem bez dużego wpływu na smak całości. Alternatywą może być dorzucenie pokrojonego na kawałki pomidora.

Bigos na święta i nie tylko

Gdy już wiadomo, co zrobić z przesolonym bigosem, ze spokojem można zacząć kulinarne eksperymenty i zabawę z tradycyjną recepturą! Bigos domowy szybko stanie się twoim numerem jeden, więc chętnie będziesz go przyrządzać, planując ważną uroczystość w gronie rodziny i przyjaciół. Nie chcesz czekać na specjalną okazję? W takim razie przygotuj bigos w kilka minut, którego zrobienie uwzględnić można w najbardziej napiętym terminarzu.

Zastanawiasz się, jak jeszcze urozmaicić to popularne danie? Proponujemy bigos z młodej kapusty – idealny dla miłośników łagodnych smaków. Latem skosztuj bigosu z cukinii, dzięki któremu maksymalnie wykorzystasz sezonowe dary natury. Masz wrażenie, że w twoim jadłospisie wieje nudą? Z tym problemem pomoże się uporać kolorowy bigos (z ogórków kiszonych). Warto wziąć pod uwagę, że pyszne danie wcale nie musi zawierać mięsnych składników, czego bigos wegetariański jest niezbitym i bardzo smacznym dowodem.