Jak usmażyć pieczarki, aby zyskały złocisty kolor? Sprawdź kilka prostych porad, a z pewnością będą lekko chrupiące.
Jak usmażyć pieczarki na patelni?
- Umyj grzyby: żeby nie ugotowały się, a usmażyły, należy zadbać o to, aby zawierały jak najmniej wody. Oczyść je nożykiem (ewentualnie obierz) i umyj, a następnie osusz na ręcznikach papierowych.
- Rozgrzej tłuszcz: zadbaj o wysoką temperaturę oleju albo margaryny i dopiero na gorącą patelnię wrzuć pokrojone pieczarki. Dzięki temu woda odparuje szybko i nie wpłynie na konsystencję grzybów.
- Smaż pieczarki: bez przykrycia, aż zmiękną i staną się chrupiące na zewnątrz.
- Dopraw do smaku: oprócz podstawowych przypraw użyj też ziół (np. tymianku) albo papryczki chili. Tak przyrządzone grzyby będą odpowiednie do naleśników z pieczarkami i zielonym groszkiem.
Innym sposobem na to, jak usmażyć pieczarki, jest przyrumienienie samych kapeluszy – najpierw blaszkami do góry, a następnie w dół. Przygotowane w ten sposób grzyby użyj do zupy ziemniaczanej z boczkiem, pieczarkami i grzankami.
Komentarze (0)