Jak usunąć pestki z jeżyn? Jak je oddzielić?

Zbieranie jeżyn to radosna letnia aktywność, jednak usuwanie pestek z tych soczystych owoców może wydawać się wyzwaniem. Odpowiednio przygotowane jeżyny są nie tylko smaczne, ale również bardziej wszechstronne w kulinarnych zastosowaniach. Z tego artykułu dowiecie się, jak oddzielić pestki z jeżyn oraz co można zrobić z tym owocem.

Pestki z jeżyn – jak się ich pozbyć?

Usuwanie pestek z jeżyn może czasem wydawać się uciążliwe, ale z kilkoma prostymi trikami można ten proces zdecydowanie ułatwić. Jak pozbyć się pestek z jeżyn? Przede wszystkim, warto zainwestować w odpowiednie narzędzia, takie jak sitko o drobnych oczkach. Po umyciu jeżyn, należy umieścić je na sitku i delikatnie przesuwać owocami, aby oddzielić pestki.

Dodatkowo, jeśli chcecie zachować pełnię smaku, a jednocześnie pozbyć się pestek, możecie przygotować jeżyny w formie puree. Wystarczy zblendować owoce, a następnie przecedzić je przez drobne sito lub gęstą gazę, aby oddzielić pestki od owocu. Ten sposób gwarantuje gładkie puree bez pestek, idealne do wykorzystania w różnego rodzaju deserach, koktajlach czy sosach.

Przetwory z jeżyn, które powinny znaleźć się w każdej kuchni

Skoro wiecie już, jak usunąć pestki z jeżyn, pora na kilka propozycji na ich użycie. Te owoce świetnie sprawdzą się w dżemach i konfiturach. Dodatkowo możecie użyć ich do lodów czekoladowych z musem z czarnej porzeczki i jeżynami – warto dodać tu konfiturę z jeżyn, by wzmocnić ich smak. Oprócz słodkich pyszności, te owoce świetnie sprawdzą się w daniach mięsnych, na przykład w kurczaku w malinach i jeżynach. Smacznego eksperymentowania!