Z zazdrością patrzysz na perfekcyjne ruchy dłoni kucharzy w telewizyjnych programach kulinarnych? Spod ostrza ich noży wychodzą idealnie posiekane składniki, dzięki czemu finalny efekt przygotowywanych przez mistrzów kuchni potraw jest tak doskonały. Sekret tkwi nie tylko w umiejętnościach. Połową sukcesu jest także dobór odpowiednich narzędzi. Podpowiadamy, jak wybrać nóż, by spełnił twoje oczekiwania.

Uf – wybór jest naprawdę duży! Proponowane przez producentów noże odróżnia prawie wszystko: wielkość, materiał, z którego zostało wykonane ostrze, i rękojeść. Ceny także są bardzo różnorodne. Jak sam widzisz, wybór noża może sprawić trudności. Jednak najważniejszą kwestię stanowi sam kształt narzędzia. Specjalnie wyprofilowane ostrze potrafi bowiem zdziałać cuda.

Do najpopularniejszych oraz najbardziej przydatnych noży podczas gotowania należą:

  • Nóż do chleba - jak sama nazwa wskazuje, przeznaczony jest do krojenia pieczywa. Jego ząbkowane ostrze bezproblemowo i precyzyjnie przecina twardą chlebową skórkę, minimalizując przy tym kruszenie się wypieków.
  • Mały nóż - to tak zwany “jarzyniak”. Służy do obierania warzyw i owoców. Dzięki niemu zdejmowanie łupin staje się o wiele prostsze i szybsze.
  • Smukły, długi nóż - jest znakomitym narzędziem przeznaczonym do krojenia w cienkie plastry.
  • Trybownik - tym zagadkowym mianem określa się ostrze przeznaczone do czyszczenia mięs oraz ryb. Wszyscy doskonale wiemy, że czynności te nie należą do przyjemnych i łatwych. W tym przypadku trybownik jest narzędziem niezbędnym.
  • Nóż szefa kuchni - czyli nóż z brodą. Zastanawiasz się, co to znaczy? Spieszymy z wyjaśnieniami. Brodą określa się tę część noża, która odstaje od rękojeści. Jest bardzo uniwersalny. Nadaje się do krojenia większej partii mięsa, a także siekania warzyw i ziół.

Już wiesz, jak wybrać najlepszy nóż i dopasować go do swoich potrzeb. Jesteśmy pewni, że od teraz przyrządzanie najrozmaitszych potraw stanie się samą przyjemnością.