Zacznijmy od przepisu na żeberka z grilla, a następnie spróbuję wyjaśnić, jakie są różnice pomiędzy różnymi rodzajami grillów. Proponuję dziś bardzo sympatyczny przepis na żeberka z miodem - delikatnie słodkawe, lekko skarmelizowane. Mmm rozmarzyłem się. :)
Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej:
Czas: 90 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 1,5 kg żeberek
- 5 g soli morskiej
- 150 ml miodu
- 60 ml musztardy
- 40 g Przyprawa do żeberek Knorr
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 120 ml oliwy
- 3 liście laurowe
Sposób przygotowania
Zagotuj wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego. Gotuj żeberka przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie. Następnie odsącz, osusz i pokrój w mniejsze kawałki, po 2,3 kostki. W misce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, tłuczony pieprz, miód oraz musztardę. Tak powstałą marynatą natrzyj jeszcze ciepłe żeberka. Odstaw na 12 godzin. Zamarynowane żeberka smaż na grillu aż nabiorą złotego koloru z obu stron.
Uwielbiam żeberka z grilla, szczególnie przygotowane na słodko – z miodem, ketchupem lub dżemem. Oczywiście słodycz powinna być przełamana odrobiną kwaskowatości lub/i pikanterii. Marynata do mięs to prawdziwe pole do popisu domowych szefów kuchni. Z pewnością każdy ma jakiś tajemniczy składnik, który odróżnia jego żeberka.
Do grillowania żeberek możecie także wykorzystać mój słynny Knorr Fix Żeberka w coli. Jestem z niego naprawdę dumny i bardzo często stosuję w moim domowym grillowaniu. Gotowanie żeberek przed grillowaniem to sposób amerykański na miękkie mięso. Moim zdaniem działa, choć nie każdy wytrawny grill master tę metodę akceptuje. Żeberka dokładnie zanurzcie w marynacie, zawińcie w folię aluminiową i powoli opiekajcie. Tuż przed podaniem można je ułożyć bezpośrednio na ruszcie, aby lekko się karmelizowały.
A teraz zgodnie z obietnicą kilka słów o sprzęcie do grillowania. Nie jest łatwo odpowiedzieć na pytanie, jaki grill jest najlepszy. Wybór zależy od miejsca, w którym będziemy grillować i możliwości finansowych. :) Dla wygody podzieliłem grille na trzy rodzaje – gazowe, węglowe i tzw. smokery. Najlepsze grille gazowe to takie, w których kamienie lawowe oddzielają palniki gazowe od rusztu. Ruszt rozgrzewa się równomiernie. Niestety większość popularnych grillów takich kamieni nie posiada, a wytapiający się tłuszcz spływa bezpośrednio na płomień. Efektem jest nieprzyjemny zapach i dym. Fajne są także grille powiększone o mały kawałek blatu do odkładania narzędzi czy przygotowanych dań. Ważne jest, aby grill miał pokrywę.
Jeżeli zdecydujecie się na grill węglowy sugerują zakup grilla w kształcie kuli z pokrywą. Działa jak rodzaj pieca, w którym intensywność żarzenia się węgli regulować można odcinając dopływ powietrza. Na takim grillu można także podwędzić potrawę np. układając gdzieś z boku namoczony wcześniej kawałek drewna z drzewa owocowego. Ruszt powinien być regulowany.
Czym więc są smokery, czyli wędzarki? Kształtem przypominają małą lokomotywkę – 2 beczki z uchylnymi drzwiczkami. Jedna w pionie działa jak komin a druga w poziomie stanowi jednocześnie piec i ruszt. Wędzenie to także świetna zabawa. Gdy zdecydujecie się na zakup smokera zwróćcie koniecznie uwagę na grubość blachy. Powinna być jak najgrubsza, aby mogła się odpowiednio nagrzać a następnie oddać ciepło potrawom. Świetne są duże ryby i duże kawałki mięsa przyrządzone w smokerze. W takich urządzeniach nie ma typowego rusztu, a ogrzewane są ogniem z doczepionego z boku piecyka.
Do grillowania potrzebujemy jeszcze kilku gadżetów – łopatki, długich szczypiec z metalowymi końcówkami, deski i ostrego noża.
Zapraszam do grillowania!
Komentarze (0)