Zupa idealna? Powinna być aromatyczna, dobrze przyprawiona i mieć przyjemną, gęstą konsystencję. Prawie każdy kucharz z biegiem czasu znajduje swój ulubiony patent na zagęszczanie zupy. Wciąż jesteście na etapie odkrywania tajników tego zabiegu? A może chcecie zmienić coś w swoich przyzwyczajeniach? Zebraliśmy najskuteczniejsze sposoby na to, jak zagęścić zupę tak, by danie zawsze spełniało kucharskie oczekiwania.
Jak zagęścić zupę? Porady dla każdego!
Przy wyborze techniki zagęszczania zupy warto zastanowić się, na jakim efekcie nam zależy. Chcemy wpłynąć wyłącznie na konsystencję potrawy czy może wzmocnić jej smak? Czym różni się zagęszczanie zupy mąką od korzystania z kwaśnej śmietany? Podpowiadamy, czym zagęścić zupę oraz prezentujemy nasze triki, by wśród nich każdy znalazł coś dla siebie.
Jak zagęścić zupę mąką?
Zagęszczanie zupy mąką to jedna z tradycyjnych metod wpływania na gęstość zupy. Sprawdzi się popularna mąka pszenna lub ziemniaczana. W pierwszej kolejności należy energicznie wymieszać mąkę z zimną wodą. Czynność kontynuujcie do czasu, aż pozbędziecie się wszelkich grudek. Gotującą się zupę warto na chwilę zdjąć z ognia. Mieszankę wody i mąki dodawajcie stopniowo, powoli, cały czas mieszając zawartość garnka. Zupę ponownie ustawcie na kuchence, by całość się zagotowała.
Mąka inaczej
Innym sposobem wykorzystania mąki do zaprawienia zupy jest zrobienie zasmażki. Tym razem na niewielkiej patelni należy rozgrzać tłuszcz (najlepiej masło) i dodać mąkę. Składniki znów dokładnie wymieszajcie i zdejmijcie z ognia w momencie, gdy zasmażka nabierze apetycznego, złocistego koloru i stanie się gęsta. Tym razem nie dodajecie jej bezpośrednio do garnka z potrawą. Zamiast tego, odrobinę gorącej zupy dolejcie do zasmażki. Dopiero po precyzyjnym rozprowadzeniu, mieszankę połączcie z gotującą się zupą, by zagęścić zupę mąką.
Jak zaprawić zupę śmietaną?
Za tą techniką zagęszczania zupy śmietaną przepadają kucharze, którym zależy nie tylko na poprawie konsystencji zupy, ale też wzbogaceniu jej smaku. Pamiętajcie, że nie należy dodawać śmietany (zwłaszcza zimnej, prosto z lodówki) do zupy. W pierwszej kolejności trzeba ją zahartować, odlewając niewielką ilość ciepłego płynu do miski lub pojemniczka ze śmietaną. Dopiero po wymieszaniu tak przygotowany zestaw można dolać do reszty zupy.
Pomysłowe zagęszczenia zupy
Mąka i śmietana to tradycyjne składniki, które od lat są stosowane w kuchniach. Jednak czym zagęścić zupę, gdy mamy ochotę na odmianę? Bardzo dobrze sprawdzą się: - ser mascarpone i ricotta, - żółtko, - zmiksowane lub pokruszone pieczywo razowe (może być czerstwe), - zblendowane warzywa, w tym ugotowany ziemniak, - kasza manna lub kukurydziana.
Łyżki w dłoń, czyli smaczne przepisy na gęste zupy
Mamy nadzieję, że wiedząc już, jak zagęścić zupę, jesteście gotowi na testowanie nowych przepisów na wyśmienite zupy. Zaczniemy od flaków wołowych – prawdziwego konkretu i dania, które od dawna zachwyca miłośników tradycyjnej kuchni. Patenty na zagęszczenie zupy przydadzą się również podczas pracy nad kremową zupą z kurek, która każdemu kucharzowi pozwoli zabłysnąć. Pozostaniemy przy smakach kojarzonych z lokalną kuchnią. Przyznajcie się, kiedy ostatni raz jedliście zupę szczawiową? To receptura, do której chce się wracać nawet po latach! W wakacje nie szczędźcie sobie dokładek zupy koperkowej, ponieważ jej aromat jest nie do podrobienia. Wyrazista zupa chrzanowa z jajkiem to propozycja nie tylko na Wielkanoc. Odpowiednia konsystencja jest kluczowa w przypadku zupy ziemniaczanej, więc śmiało testujcie nasze porady na zagęszczanie zupy. W kwaskowatej zupie kapuśniaku też nie powinno zabraknąć zasmażki z mąki.
Komentarze (0)