Uszka wigilijne, nie wyobrażamy sobie bez nich pysznego barszczu czerwonego. Zazwyczaj w okresie świąt jest bardzo dużo rzeczy do zrobienia, dlatego warto wcześniej zająć się przygotowaniem potraw, które następnie można zamrozić. Jak wygląda to w przypadku uszek? Rozwiewamy Wasze wątpliwości. Czy można zamrozić uszka? Czy nie rozkleją się po wyjęciu z zamrażarki? Sprawdźcie sami!
Mrożenie uszek wigilijnych – czy można to zrobić?
Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że przygotowanie domowych uszek jest bardzo czasochłonne. W okresie świąt możecie nie mieć wolnej chwili, dlatego warto zająć się tym
wcześniej! Czy uszka można zamrozić? Oczywiście, że tak! Zamrożone uszka niczym nie odbiegają od tych świeżo zrobionych, a smak i konsystencja będą takie same. Polecamy Wam skorzystać z tej opcji! Mrożenie uszek do barszczu to szybki proces, który możecie wykonać na dwa sposoby, sami wybierzcie ten, który najbardziej Wam odpowiada.
Metoda 1 – jak zamrozić uszka surowe?
Przygotujcie tackę z pergaminem i ułóżcie na niej surowe uszka. Ważne, aby się nie stykały. Wstawcie je do zamrażarki na około dwie godziny. Warto przełożyć uszka do szczelnych opakowań. Po upływie czasu możecie wrzucić je też do woreczków foliowych. Mrożone uszka możecie przechowywać w zamrażarce nawet kilka miesięcy.
Metoda 2 – jak mrozić uszka gotowane?
Ugotujcie uszka w osolonej wodzie, a po odcedzeniu oblejcie je odrobiną oleju. Przełóżcie wyrób do woreczków foliowych, szczelnie zamknijcie i włóżcie do zamrażarki. Gotowane uszka mogą znajdować się w zamrażarce maksymalnie 4 tygodnie, czyli znacznie krócej niż surowe. Jeżeli nie będziecie przestrzegać tego terminu, to ciasto stanie się suche i niesmaczne.
Przygotowaliście uszka i nie wykorzystaliście wszystkich składników? Nic straconego! Możecie również zamrozić produkty, które Wam zostały, czyli mięso, kapustę z grzybami oraz samo ciasto. Koniecznie wykorzystajcie tę metodę, by nie marnować jedzenia!
Uszka wigilijne – nasze propozycje
Jak zamrozić uszka wigilijne? Znacie już odpowiedź na to pytanie! Sprawdźcie nasze propozycje podania uszek!
Coś dla fanów klasycznych rozwiązań. Nie ma wigilii bez barszczu czerwonego z uszkami i majerankiem. To jeden z dwunastu obowiązkowych posiłków, których po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole!
Czy wiedzieliście, że uszka sprawdzają się nie tylko w towarzystwie zup? Mamy dla Was danie, dzięki któremu poznacie odpowiedź na to pytanie! Koniecznie spróbujcie sałatki z uszkami i cieszcie się tym pysznym, niestandardowym.
Wiecie jak zamrozić uszka, ale nie macie sprawdzonego przepisu, który podpowie Wam jak je wykonać? Przychodzimy z pomocą! Jesteśmy pewni, że nie oprzecie się uszkom z kapustą i grzybami. To świąteczna klasyka, która zawsze świetnie smakuje. Możecie przygotować je na świeżo albo wybrać opcję z zamrożeniem.
Próbowaliście kiedyś uszek z makiem? To niestandardowe połączenie, które również świetnie sprawdzi się w towarzystwie barszczu czerwonego. Koniecznie spróbujcie tej alternatywy i podajcie ją swoim gościom! Z pewnością będą mile zaskoczeni. Kolejnym ciekawym pomysłem jest przygotowanie uszek z kaszą jęczmienną. Nie pożałujecie tego wyboru, jesteśmy pewni, że zostanie z Wami na dłużej.
Eksperymenty to najlepsza część gotowania, dlatego nie bójcie się nowych rozwiązań. Nie macie wystarczająco czasu? Zamroźcie uszka i cieszcie się pysznym smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. Smacznego!
Komentarze (0)