Jak zrobić baleron? Co to jest i z czego się robi?
Baleron to rodzaj wyrobu mięsnego, który smakuje wybornie ze świeżym pieczywem i musztardą. Czy myśleliście kiedyś, jak zrobić baleron i czy w ogóle można go zrobić w domu, a jeśli tak, to czy się opłaca? Z czego robi się baleron i jak go przygotować, żeby smakował jak ten ze sklepu?
Baleron – co to za wędlina i jak powstaje?
Co to jest baleron i w jakim procesie powstaje? Z czego jest baleron ze sklepu? Baleron jest rodzajem wędliny wyrabianej z wieprzowej karkówki. Mięso z karczku przeznaczone na baleron jest peklowane, parzone i wędzone naturalnym dymem z drzew owocowych lub dymem olchowym. Cechami charakterystycznymi baleronu są przerosty tłuszczu i wyjątkowa miękkość. Baleron to tłusta i wyjątkowo aromatyczna wędlina doskonale komponująca się z chlebem i bułkami. Domowy baleron pieczony w ziołach lub wędzony może być też składnikiem talerza kiełbas na przyjęciu lub dodatkiem do bigosu.
Baleron – z czego i jak go przygotować?
Jak zrobić baleron wędzony w domu? Przygotowanie tej wędliny jest czasochłonne, ale wspaniały smak całkowicie wynagrodzi czas spędzony w kuchni. Do zrobienia baleronu będziecie potrzebowali dużego kawałka wieprzowej karkówki, mieszanki peklującej, cukru i przypraw – liści laurowych, czosnku, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, kolendry i goździków. Jak zrobić baleron z karkówki w kilku krokach? Mięso trzeba natrzeć mieszanką peklującą i zalać solanką, a następnie poddać procesowi peklowania, który zazwyczaj trwa kilka dni. Później mięso myje się i osusza, formuje w sznurku, parzy i wędzi w temperaturze 40-45°C. Czas wędzenia baleronu zwykle wynosi 3-5 godzin, w zależności od wielkości kawałków mięsa.
Komentarze (0)