Jak zrobić bułkę tartą? Jak usmażyć ją na patelni?
Większość polskich rodzin na co dzień je pieczywo. Zdarza się, że pieczywo kupowane jest na zapas i często zostaje niezjedzone. Zalega wtedy w chlebaku lub na kuchennym parapecie, a potem ląduje w koszu. Tymczasem można przecież dobrze je wykorzystać! Jak zrobić bułkę tartą samodzielnie? To naprawdę proste. Wystarczy pokroić czerstwy chleb i bułki na mniejsze kawałki, dobrze wysuszyć i skorzystać z kilku sprawdzonych trików, by sprawić, że powstanie z nich dobrej jakości bułka tarta. Jak usmażyć bułkę tartą? Podpowiadamy!
Jak zrobić bułkę tartą? Poznaj 4 proste sposoby
Istnieją aż 4 różne sposoby na przygotowanie bułki tartej samodzielnie. Nie będziemy potrzebować do tego specjalistycznych sprzętów. W zupełności wystarczą te, które większość z nas ma na podstawowym wyposażeniu własnej kuchni.
Zanim przystąpicie do pracy, odpowiednio wcześniej należy dobrze wysuszyć pieczywo. Jak to zrobić? Czerstwe bułki czy chleb najlepiej pokroić na mniejsze kawałki i położyć w ciepłym, przewiewnym miejscu. Jeśli zależy nam na czasie, pieczywo możecie też wysuszyć w piekarniku. Wystarczy pokroić bułki na cienkie kromki i położyć na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 150°C. W tym wypadku należy jednak kontrolować, żeby pieczywo się nie przypaliło. Kiedy jest już odpowiednio suche możemy skorzystać z czterech prostych metod na wykonanie bułki tartej w swoim domu. Oto one:
- Z pomocą robota kuchennego – jeśli macie w domu robot wyposażony w nożyki lub tarcze do tarcia, nie potrzebujecie nic więcej. Wystarczy wrzucić do niego suche pieczywo i gotowe! Cały proces nie potrwa dłużej niż kilka minut.
- Z pomocą tarki kuchennej – zwyczajna, metalowa tarka do jarzyn w zupełności wystarczy, by przygotować domową bułkę tartą. Suche pieczywo ścieramy na najmniejszych oczkach do podstawionej miseczki. Kilka chwil i gotowe.
- Z pomocą blendera wysokoobrotowego – większość z nas ma w swojej kuchni blender. To urządzenie również pomoże nam przygotować bułkę tartą. Należy stopniowo umieszczać kawałki suchego pieczywa w kielichu i blendować, używając popychacza.
- Z pomocą kuchennego wałka – klasyczny kuchenny wałek również sprawdzi się, jako narzędzie do przygotowania bułki tartej. Wystarczy niewielkie kawałki suchej bułki włożyć do szczelnego woreczka i rozgnieść przy pomocy kuchennego wałka do ciasta.
Jak prawidłowo przechowywać bułkę tartą?
Kiedy macie już rozdrobnioną bułkę tartą, warto zadbać o jej odpowiednie przechowywanie. W tym celu przyda się szklany słoik ze szczelnym wieczkiem, które skutecznie ochroni naszą bułkę przed molami, niechcianymi zapachami i wilgocią. Słoik z bułką przechowujemy w suchej i zacienionej szafce nie dłużej niż miesiąc. Aby przygotowana samodzielnie bułka wystarczyła na dłużej, możemy ją także zamrozić. Wystarczy przełożyć ją do foliowych torebek, zamknąć i schować do zamrażarki. W takiej formie możemy przechowywać ją nawet do 6 miesięcy.
Jak zrobić bułkę tartą do kalafiora?
Bułka tarta to smaczny i uniwersalny dodatek do wielu dań. Jednym z najpopularniejszych jest bułka tarta z kalafiorem. Przed dodaniem do ugotowanego warzywa należy ją jednak odpowiednio przygotować. Jak zrobić bułkę tartą na patelni? Nie ma w tym nic skomplikowanego! Wystarczy rozpuścić trochę masła (około pół kostki), a następnie stopniowo dosypywać do niego bułkę tartą. Pamiętajcie, że produkty należy cały czas ze sobą mieszać i pilnować, by się nie przypaliły. Bułka będzie gotowa, kiedy zmieni kolor na złoty. Tak przygotowaną możemy położyć na ugotowane wcześniej różyczki kalafiora i jeść. Nieco inaczej przygotowuje się kalafior smażony z bułką tartą, ponieważ do jego wykonania wykorzystujemy również jajko.
Bułka tarta – do czego przydaje się w kuchni?
Wiecie już, jak zrobić bułkę tartą. Możecie teraz wykorzystać ją w kuchni na dziesiątki różnych sposobów. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej tradycyjnych krokietów z pieczarkami, kotletów mielonych czy smażonych ryb. Bułka tarta służy nam do panierowania, zagęszczania farszów czy pasztetów, obsypywania wcześniej natłuszczonych form do pieczenia, czy jako smaczna okrasa dla pierogów i warzyw. Warto więc wiedzieć, jak samodzielnie zrobić bułkę tartą w domu.
Komentarze (0)