Jak zrobić chrupiące frytki – z piekarnika i smażone? Sprawdzone sposoby

Złociste, chrupiące i po prostu niesamowicie pyszne – frytki to potrawa lub dodatek do dań, za którym przepadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Są nie tylko często kupowane, ale także chętnie przygotowywane w domu. Jednak zanim przystąpicie do ich smażenia, warto poznać kilka sprytnych tricków. Jak usmażyć chrupiące frytki, które pokochają wszyscy domownicy? Sprawdzamy, co zrobić, żeby frytki były chrupiące!

Chrupiące frytki – danie z tradycją

Choć najczęściej frytki kojarzą się z amerykańskim jedzeniem typu fast food, ojczyzną chrupiących słupków ziemniaczanych jest Belgia, gdzie mniej więcej od XVIII wieku biedni rybacy spożywali je w zimie zamiast smażonych na głębokim tłuszczu rybek. W naszym kraju przepisy na frytki pojawiły się dopiero w książkach kucharskich pochodzących z końca XIX wieku.

W obecnych czasach chrupiące frytki podbiły serca ludzi mieszkających na wszystkich kontynentach. Gorące i świeżo usmażone można kupić niemal w każdym barze lub restauracji, a mrożone łatwo znaleźć w większości sklepów spożywczych. Samodzielne przygotowanie jest niezwykle proste, ale aby zachwycały właściwym smakiem i aromatem, warto wiedzieć, co zrobić, żeby frytki były chrupiące i zwarte.

Sposób na chrupiące frytki

Co zrobić, żeby frytki były chrupiące? Aby przygotowywane w domu frytki smakowały jak te z wyspecjalizowanych w smażeniu restauracji, trzeba przede wszystkim wybrać odpowiednie ziemniaki. Do tego celu najlepiej nadają się odmiany typu B i C, to znaczy takie o zwiększonej zawartości skrobi (około 18-20 procent), dzięki której podczas obróbki termicznej zewnętrzna część frytek staje się chrupiąca i nabiera złocistobrązowej barwy, a znajdujący się w środku miąższ pozostaje puszysty oraz miękki.

Wybierając ziemniaki w sklepie czy na targu, najlepiej sięgać po bulwy bez plam, przebarwień czy śladów gnicia. Ich skóra powinna być gładka, a miąższ po ściśnięciu twardy i jędrny. Jeśli chcecie, aby wasze chrupiące domowe frytki były idealne upieczone, dobierzcie ziemniaki w taki sposób, by miały zbliżony rozmiar, co ułatwi wycinanie części o takiej samej długości.

Jak zrobić chrupiące frytki? Kilka prostych tricków

Jest wiele sprawdzonych sposobów na to, by upieczone w domu frytki były pełne aromatu, złociste i przyjemnie chrupiące. Oprócz wyboru właściwej odmiany ziemniaków dobrze znoszących smażenie w wysokich temperaturach, duże znaczenie ma również rodzaj zastosowanego tłuszczu oraz odpowiednie przygotowanie, które bezpośrednio wpływa na chrupkość skórki. Wasze chrupiące frytki będą ulubioną przekąską domowników i gości, jeśli zastosujecie kilka prostych tricków.

  • Jeśli chcecie przygotować nieco grubsze frytki belgijskie, najpierw po obraniu i dokładnym umyciu wrzućcie je do garnka z zimną wodą, doprowadźcie do wrzenia, a po 2-3 minutowym gotowaniu wyłóżcie na ręcznik papierowy, żeby dobrze ociekły z wody. Dopiero tak wstępnie obrobione frytki wkładające do dobrze rozgrzanego oleju i smażcie na złoty kolor.
  • Mniejsze frytki po pokrojeniu na cienkie słupki można zalać wrzątkiem z dodatkiem cukru, który zwiększy chrupkość skórki. Po kilku minutach należy je odcedzić, wysuszyć i smażyć na głębokim oleju.
  • Na chrupkość wpływa również ilość oleju i frytek. Zbyt duża porcja wsypanych ziemniaków sprawi, że temperatura oleju mocno się obniży, przez co frytki zrobią się miękkie i nasiąknięte tłuszczem.
  • Pokrojone na słupki lub plastry ziemniaki powinny być mniej więcej tej samej grubości i długości, wówczas wszystkie usmażą się w tym samym czasie.
  • Po usmażeniu gotowe frytki wyłóżcie na desce pokrytej ręcznikiem papierowym, który pomoże z nich ściągnąć nadmiar tłuszczu.

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?

Frytki z piekarnika lub pieczone za pomocą nawiewu gorącego powietrza w trakcie obróbki termicznej wchłaniają znacznie mniej tłuszczu. Przygotowuje się je w dokładnie taki sam sposób jak tradycyjne, smażone frytki z tą różnicą, że po podgotowaniu i dokładnym osuszeniu, należy je wrzucić do miski i zmieszać z niewielką ilością oleju (można również dodać ulubione przyprawy). Tak przygotowane frytki wystarczy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. W ten sposób można przygotować nie tylko klasyczne frytki ziemniaczane, ale również ich inne warzywne odpowiedniki, np. frytki marchwiowe, selerowe lub delikatnie słodkie frytki z batatów. Smacznego!