Jak zrobić chrzan do słoika na zimę? Jak go doprawić?

Jeżeli chcecie cieszyć się wyrazistym smakiem chrzanu również zimą, przygotujcie go w słoiku i sięgajcie po niego zawsze, kiedy przyjdzie wam na to ochota. Jak go przygotować, czym doprawić, aby nie stracił intensywnego aromatu? Poznajcie nasze sprawdzone sposoby, a efekty zachwycą każdego domownika.

Chrzan – co powinniście o nim wiedzieć?

Chrzan jest gatunkiem z rośliny kapustowatych i obecnie rośnie na obszarze całej Polski. Jego głównymi cechami są oczywiście ostrość i charakterystyczny smak - intensywny, pikantny i piekący, dlatego warto uważać z ilością tego dodatku w potrawach. Co ciekawe, niektórzy porównują krojenie chrzanu do cebuli, ponieważ oba produkty podrażniają oczy i mogą wywoływać łzawienie. Jedno jest pewne – smaku tego warzywa korzeniowego nie da się podrobić i zdecydowanie warto wykorzystać go do przyrządzenia przetworów.

Jak zrobić domowy chrzan? – składniki

Chcąc przygotować aromatyczny i smaczny chrzan do słoików, należy pamiętać o odpowiedniej proporcji składników. Dlaczego? Smak chrzanu jest już wystarczająco pikantny, więc należy uważać, by nie przesadzić z dodatkowymi przyprawami. Czego będziecie potrzebować do przyrządzenia przetworu? Oto niezbędne produkty

  • 300 gramów chrzanu
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu

Jak zrobić chrzan do słoika na zimę?

Zwróćcie uwagę na świeżość chrzanu. Jeżeli jest on lekko zwiędły, to włóżcie go na kilka godzin do chłodnej wody. Później obierzcie korzenie chrzanu i dokładnie je umyjcie. Wlejcie do miski ocet i ucierajcie do niej chrzan na tarce o drobnych oczkach. Mniejsze wiórki będą bardziej aromatyczne! Dodajcie do miski pozostałe składniki - cukier, sól oraz wodę. Zamieszajcie całość, aby powstała masa o gładkiej konsystencji. Przełóżcie gotowy chrzan do słoików i szczelnie zamknijcie. Przechowujcie go w lodówce.

Nasze przepisy w Waszych jadłospisach

Chrzan przygotowany w domu można wykorzystać jako dodatek do wielu potraw. Sprawdźcie nasze ulubione przepisy!

Barszcz biały z chrzanową chmurką to przysmak, który powinien znaleźć się na stole podczas większych uroczystości. Przygotujcie ten specjał, a pochwałom nie będzie końca!

Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami to przystawka, której ciężko się oprzeć. Z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych smaków. Spróbujecie?

Próbowaliście kiedyś połączenia chrzanu i mięs? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Co powiecie na bitki wieprzowe z chrzanem? Zaserwowane z ziemniakami i surówką nie mają sobie równych. Równie smaczną opcją są zrazy z chrzanem. Soczyste i aromatyczne – pycha!