Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?
Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha. Dają duże pole manewru dla kulinarnych eksperymentów. Pierogi z soczewicą, kaszą lub suszonymi pomidorami zyskują coraz więcej fanów. Nic dziwnego, że choć są obecne w jadłospisie od wieków, wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Farsz to jedno, ale sekret znakomitego obiadu ukryty jest gdzie indziej... Zacznij od podstaw i dowiedz się, jak zrobić dobre ciasto na pierogi!
Dobre, czyli jakie?
Dla wielu osób wyznacznikiem idealnych pierogów jest smak znany z domu rodzinnego. Często słyszy się hasło – nie ma jak u mamy! Mimo ogromu nowych trendów żywieniowych i lokali, serwujących coraz bardziej wymyślne dania, pierogarnie nadal pękają w szwach. Sposób na najlepsze ciasto na pierogi często przewija się w rozmowach i kucharzy i jest maksymalnie eksploatowany. Zamiast wałkować ten temat po raz kolejny, lepiej chwyć za prawdziwy wałek i ruszaj do akcji! Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Cienkie i delikatne, ale jednocześnie wytrzymałe. Najsmaczniejszy farsz nie uratuje twojego obiadu, jeśli w czasie gotowania pierogi rozpadną się albo stracą kształt. Bez obaw, zrobienie ciasta, które spełni te kryteria, wcale nie jest trudne.
Pierogowe reguły
Wbrew popularnemu powiedzeniu, zasady są po to, by ich przestrzegać. Dobre ciasto składa się z minimalnej ilości składników, które jednak rządzą się swoimi prawami. Ich znajomość obowiązkowa:
- Mąka – najlepiej pszenna. To ona jest bazą każdego pieroga i to od niej zależy struktura ciasta.
- Woda – musi być gorąca! To klucz do tego, jak zrobić ciasto na pierogi, żeby było miękkie.
- Jajka – zdania na ten temat są podzielone. Część kucharzy nie używa ich w ogóle, decydując się na ciasto na pierogi bez jajka, część korzysta jedynie z żółtek. Ciasto jednak będzie najbardziej zwarte, jeśli wykorzystasz jajko w całości.
Czego potrzebujesz?
Teorię masz już opanowaną, pora na zajęcia praktyczne. Podwiń rękawy i do dzieła! Do zrobienia porcji około 50 pierogów przygotuj:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklankę przegotowanej wody
- 1 łyżeczkę soli do smaku
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesyp do miski, dodaj jajko oraz sól.
- Wodę wlewaj stopniowo, małymi porcjami do czasu aż składniki połączą się w całość.
- Ciasto wyrabiaj tak, by stało się jednolite i gładkie. Zwróć uwagę na to, by nie kleiło się do rąk. Powinno jednak być na tyle miękkie, by wałkowanie nie wymagało użycia dużej siły.
- Będzie bardziej elastyczne, gdy po zagniataniu owiniesz je bawełnianą ściereczką i odstawisz na 15-30 minut.
- Po tym czasie cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki wykrawaj kółka.
Pokoloruj swoje pierogi!
Sam kształt pierogów sprawia, że trudno pomylić je z jakimkolwiek innym daniem. Są rozpoznawalnie na całym świecie, lecz możesz nadać im jeszcze trochę kolorytu. Wielobarwne pierogi będą na twoim stole atrakcją nie lada. Dodaj do ciasta odrobinę szpinaku, kurkumy, koncentratu pomidorowego lub startego, ugotowanego buraka. Nadal uważaj na proporcje! Niewielka ilość tych składników wystarczy, by na talerzu zrobiło się kolorowo bez wpływu na strukturę ciasta.
Obiad gotowy!
Degustacja to najprzyjemniejszy moment gotowania. Wreszcie możesz na spokojnie usiąść i cieszyć się efektami swojej pracy. Z pewnością będziesz zadowolony, bo pierogi z mięsem i kaszą kuskus to duża frajda dla kubków smakowych! Być może kojarzą się ze swojską, babciną kuchnią, ale pierogi z dynią w sosie szałwiowym śmiało wchodzą na salony. Równie wykwintną przystawką albo daniem głównym będą pierogi z mięsem i żurawiną. Połączenie mięsa i słodkiego dodatku prawie zawsze podnosi poziom elegancji na talerzu. Same owoce też są mile widziane w pierogowym nadzieniu. Wersja z suszonymi śliwkami to pomysł na urozmaicenie zarówno podwieczorku, jak i wigilijnej kolacji. Wegetarianie zajadają się pierogami z soją i grzybami, z kolei chinkali – gruzińskie pierożki są pyszną alternatywą dla popularnych pierogów z mięsem. Skoro już o innowacjach mowa, koniecznie spróbuj pierogów ruskich z sosem cebulowym i ziołami – klasyka w zupełnie nowym wydaniu! Dobre, własnoręcznie zrobione ciasto na pierogi pomieści wszystkie twoje pomysły na farsz!
Komentarze (0)