Jak zrobić dżem z dyni i jabłek? Jak się robi dżem dyniowy?
Jak zrobić dżem z dyni, któremu trudno będzie się oprzeć? Domowe przetwory pozwalają zatrzymać smak sezonowych darów natury na dłużej. Nie inaczej jest z dynią, najchętniej kojarzoną z bazą do pysznej, rozgrzewającej zupy. Jednak jej uniwersalność sprawia, że doskonale nadaje się także do przygotowania na słodko. Co więcej, świetnie komponuje się także z owocami, tworząc idealny dodatek do świeżego pieczywa lub chrupiących tostów. Jak zrobić dobry dżem z dyni i co do niego dodać, żeby stał się prawdziwą ucztą dla podniebienia? Koniecznie sprawdźcie!
Jak zrobić dżem dyniowy i dlaczego rodzaj dyni ma znaczenie?
Gdy nadchodzi jesienny sezon, dynie królują we wszystkich warzywniakach i na ryneczkach. Chociaż jej rodzajów jest sporo, to najchętniej wybieraną odmianą jest Hokkaido oraz dynia piżmowa. Obydwie bowiem nie wymagają obierania, a ich miąższ jest słodki i kremowy, dzięki czemu idealnie nadaje się do robienia dżemów. Zanim zabierzecie się do gotowania, należy odpowiednio przygotować dynię. Umytą przekroić na pół, a następnie wydrążyć pestki i miąższ. Następnie kroicie to, co zostało w kostkę i przekładacie do garnka. Ugotowaną do miękkości dynię trzeba jeszcze zblendować na gładki krem i dalej gotować z przyprawami przez ok. 25 minut. Przełożony w słoiki dżem dyniowy zapasteryzujcie.
Dżem z dyni i jabłek – sposób przygotowania
Dynia i jabłko to dobrana para, której szczyt popularności przypada właśnie na sezon jesienno-zimowy. Nic zatem dziwnego, że dobrze współgrają ze sobą w przetworach. Jak zrobić dżem z dyni i jabłek? Warto wiedzieć, że obydwa te składniki charakteryzują się dość neutralnym smakiem. Wyrazistość w tej kompozycji będą zapewniać w tym przypadku ostrzejsze przyprawy, np. korzeń świeżego imbiru. Ścieramy go na tarce, a następnie dodajemy do zalanych wodą pokrojonych cząstek dyni i gotujemy. Jabłka przygotowujemy w podobny sposób, jak dynię, czyli kroimy wydrążone wcześniej owoce w kostkę. Jedyną różnicą jest to, że przed usunięciem gniazd nasiennych jabłka należy obrać ze skórki. Do ugotowanej, zmiksowanej dyni z imbirem wystarczy już tylko dodać jabłka, doprawić sokiem z cytryny oraz cukrem i zagotować.
Słodki aromat dyni z pomarańczą na chłodne dni
Zapach pomarańczy i cynamonu zazwyczaj mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. A może by tak zamknąć ten wspaniały aromat w słoiczki i móc wracać do niego, kiedy tylko macie ochotę? Połączenie pomarańczy z dynią to przepis na doskonały dżem, który może osłodzić niejeden zimowy mroźny dzień. Jak zrobić dżem z dyni i pomarańczy? Podobnie jak w przypadku dżemu dyniowo-jabłkowego, tyle że dodatkowo dodajemy jeszcze 1,5 łyżeczki cynamonu. Do tej kompozycji warto wybrać soczyste pomarańcze, które należy dokładnie oczyścić z białej skórki. Można je później wykorzystać do zagęszczenia dżemu lub użyć do tego celu pomarańczowej galaretki. Nie musicie obawiać się, że pomarańcza zdominuje łagodny smak dyni. Obie idealnie do siebie pasują, tworząc bardzo zgrany, smaczny duet.
Dżem z dyni – do czego go wykorzystać?
Wiecie już, jak się robi dżem z dyni. Z czym go jeść, żeby wydobyć z niego wszystkie walory smakowe? Ten słodki dodatek nie tylko można konsumować z chlebem. Będzie także świetnie smakować do naleśników, racuchów lub owsianki. Niezastąpiony do przekładania ciast, bez względu na to, czy to piernik, biszkopt, czy pyszne nadziewane rogaliki. A co powiecie na puszyste gofry z dżemem dyniowo-pomarańczowym? Z pewnością staną się deserem, który chętnie i często będzie obecny na waszych stołach. Jeśli do tej pory nie wiedzieliście, jak zrobić dżem z dyni i do czego można go wykorzystać, teraz już chyba nie macie wątpliwości, że wykonanie go nie jest trudne. Pozostaje już tylko wybrać się po dynię i rozkoszować smakiem delikatnego i kremowego dżemu, który zachwyci niejednego entuzjastę warzywno-owocowych przetworów.
Komentarze (0)