Jak zrobić dżem z gruszek?

Czy z gruszek można zrobić dżem, który sprawdzi się do naleśników lub deserów? Oczywiście, że tak. Sprawdźcie, jak zrobić dżem z gruszek na zimę.

Jak się robi dżem z gruszek?

Dojrzałe gruszki są wspaniałym surowcem na domowy dżem. Jak zrobić dżem gruszkowy, który będzie smakował tak jak ten ze sklepu? Do przygotowania dżemu będziecie potrzebowali dojrzałych słodkich gruszek, cukru, soku z cytryny, wody i ewentualnie dżemixu lub kisielu cytrynowego. Dżem z gruszek powstaje w procesie prużenia owoców z cukrem, a gotowy produkt można przełożyć do słoików i zapasteryzować. Dżem oczywiście możecie wykorzystać też na bieżąco, np. do ciasta czy do bułeczek maślanych.

Jak zrobić dobry dżem z gruszek?

Czy można zrobić dżem z gruszek z ogrodu? Jeśli są zdrowe i dojrzałe, to tak. Gruszki przeznaczone na dżem trzeba dokładnie umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka. Tak przygotowane owoce zasypcie cukrem i gotujcie na wolnym ogniu aż powstanie konsystencja gęstego kremu. Dżem z gruszek może być doprawiony sokiem z cytryny, goździkami lub korą cynamonowca. Jeśli chcecie uzyskać gęsty dżem, możecie dodać specjalny żelfix (w ilości podanej przez producenta). Dżem z gruszek gotuje się przynajmniej 30 minut i po tym czasie jest od razu gotowy do jedzenia. Oczywiście dżem możecie też przechować w słoikach. Gorący dżem nakłada się do wyparzonych słoików, zakręca dokładnie wieczka i pasteryzuje słoiki w wodzie lub w piekarniku. Przetwory z gruszek możecie przechowywać w chłodnym cienistym miejscu nawet ponad rok.