Czym urozmaicić zupę krem lub co wykorzystać jako bazę do oryginalnych mini przekąsek? Sprawdź, jak zrobić grzanki – chrupiące, złociste i pyszne!

Jak zrobić grzanki, aby były chrupkie?

- Wybierz pieczywo: najlepsze będzie pszenne – chleb tostowy, bagietka, kajzerka – oraz lekko czerstwe. Wybieraj takie, które nie ma posypki w formie ziaren, ponieważ mogą się one przypalić.

- Pokrój pieczywo: do zupy w kostkę o wymiarach ok. 1x1 cm, do mini przekąsek, np. grzanek z ratatują, odpowiednie będą większe kawałki.

- Przygotuj grzanki do pieczenia: pieczywo skrop delikatnie oliwą, posyp przyprawami albo ziołami lub natrzyj czosnkiem. Pamiętaj, aby dodatki rozprowadzić równomiernie.

- Upiecz pieczywo: wyłóż je na blaszkę z pergaminem i piecz w 200 ⁰C, przez około 8-10 minut, aż się zarumienią. Jeśli chcesz przygotować grzanki w postaci całych kromek, opiekaj je nieco dłużej niż te pokrojone w kostkę.

- Przygotowanie grzanek na patelni: dobrze rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Wrzuć na nią pokrojony czosnek, dzięki któremu grzanki zyskają delikatny posmak i smaż je, aż staną się chrupkie.

Jak zrobić grzanki? Nic prostszego! Gotowe serwuj np. z kremową zupą czosnkową. Pamiętaj, by dodać je do potrawy tuż przed podaniem, aby pozostały chrupiące.