Udana pasta z ciecierzycy, będzie miała aksamitną konsystencję i wyrazisty smak. Świetnie sprawdzi się do smarowania pieczywa lub jako dip do chrupiących przekąsek. Jak zrobić hummus, bliskowschodni specjał? – podpowiadamy.

Jak zrobić hummus z ciecierzycy?

Będziesz potrzebować:

- 200 g ciecierzycy

- ząbek czosnku

- 2 łyżki pasty tahini

- łyżkę pasty harissa

- łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego

- pęczek kolendry

- cytrynę

Do podania:

- 5 placków chleba pita

- 30 g Ramy 100% Roślinnej

- 100 g migdałów w łupinach

- łyżeczkę papryczki chili

- 2 łyżki miodu lipowego

Sposób przygotowania:

- Namocz ciecierzycę: najlepiej przez noc. Dzięki temu napęcznieje i zmięknie. Na każde 100 gramów suchego produktu, powinno przypadać co najmniej 200 ml wody.

- Ugotuj ciecierzycę: odcedź ziarna z wody, w której się moczyły i starannie je opłucz. Wrzuć ją do dużej ilości wrzącej wody. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do momentu, aż ziarna będą miękkie, o kremowej konsystencji. Potrzebny czas to ok. 1½ godziny

- Wymieszaj składniki: ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę zmiksuj z czosnkiem, pastą sezamową i chili na gładką masę. Do smaku dodaj drobno posiekaną kolendrę i sok wyciśnięty z cytryny.

- Zbyt gęsty hummus? Dodaj do niego odrobinę aquafaby, czyli wody z gotowania ciecierzycy. To kulinarne odkrycie ostatnich lat sprawdzi się też do przygotowania wegańskich wypieków, zastępuje bowiem białko jaja kurzego.

Z czym jeść hummus?

- Pita: posmaruj każdy placek z obu stron margaryną roślinną. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni. Podawaj na gorąco, posmarowane świeżym hummusem.

- Karmelizowane migdały: podgrzej w mikrofalówce miód, aby stał się płynny. Wymieszaj z nim migdały i sproszkowaną ostrą paprykę. Całość przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190° C, aż miód się skarmelizuje. Po wystudzeniu posiekaj je nożem. Tak przygotowanymi migdałami posyp rozsmarowany na pitach hummus.

To jednak niejedyne smaczne dodatki do hummusu. Sprawdzą się również nasiona czarnuszki, sezam, drobno posiekane zioła (np. natka pietruszki), oliwa, zatar (czyli arabska mieszanka przypraw). Próbuj różnych połączeń i odkrywaj nowe smaki. Pobierz przepis na znakomity hummus na picie z migdałami lub wypróbuj wyśmienity hummus z wędzoną papryką. Jeśli wykorzystasz nasze porady, jak zrobić hummus, z pewnością wyjdzie wyborny.