Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Stanowi danie, które jest jednocześnie proste w przygotowaniu i smaczne. Jej smak możesz urozmaicić na wiele sposobów. Jak zrobić jajecznicę? Przeczytaj nasz poradnik.
Jak zrobić jajecznicę? – praktyczne wskazówki
Chociaż przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, warto znać kilka trików, jak zrobić jajecznicę doskonałą. Sprawią one, że ta prosta potrawa będzie wyjątkowo smaczna. Poniżej kilka z nich:
- Wybierz jajka wysokiej jakości. Dzięki nim przygotowywana przez Ciebie jajecznica będzie cechowała się intensywnie żółtą barwą.
- Wysoka jakość to jednak nie wszystko. Jajka powinny być, przede wszystkim, świeże. Jak je rozpoznać? Umieść je w garnku z zimną wodą. Opadające na dno są najświeższe.
- Pamiętaj o tym, aby jajecznicę mieszać przez cały czas przyrządzania. Jeśli smażysz ją na patelni o teflonowej powłoce, użyj drewnianej łyżki, która zabezpieczy jej powierzchnię.
- Zanim umieścisz jajka na rozgrzanym na patelni tłuszczu, dokładnie je roztrzep w misce. Dzięki temu przygotowywane danie będzie miało spójniejszą konsystencję. Wypróbuj tę metodę, przyrządzając jajecznicę z brokułami.
- Jak uratować jajecznicę, która zrobiła się zbyt sucha? Wystarczy, że dodasz do niej niewielką ilość śmietany i całość dokładnie przemieszasz.
Dodatki do jajecznicy
Kiedy już wiesz, jak zrobić jajecznicę, warto pomyśleć nad odpowiednimi dodatkami. Z jajkami połączysz dowolne składniki, a ich dobór zależny jest jedynie od Twoich kulinarnych upodobań. Wypróbuj np. jajecznicy z łososiem. Do jej przygotowania użyj wędzonych płatów ryby. Podziel je na mniejsze części i umieść w misce z roztrzepanymi jajkami, następnie usmaż. Klasycznym dodatkiem do jajecznicy są również pomidory. Przed pokrojeniem ich w kostkę warto wcześniej obrać je ze skórki. W tym celu sparz warzywa we wrzątku przez krótką chwilę, następnie usuń ich zewnętrzną warstwę. Dodaj je do wylanych na patelnię jajek. Sprawdź dokładny przepis na jajecznicę z pomidorami. Z jej głównym składnikiem świetnie skomponują się pokrojone oliwki czy wyraziste w smaku kapary. Bez względu na to, na jaki wariant jajecznicy się zdecydujesz, uniwersalnym dodatkiem do niej będą kromki świeżego chleba. Pamiętaj również o prostych sałatkach na bazie miksu sałat i świeżych warzyw. Jajecznicę urozmaicisz również kiełkami. Jeśli lubisz łagodne smaki, wybierz np. kiełki lucerny, jeśli pikantne: rzodkiewki. Ciekawym sposobem na śniadaniową jajecznicę będzie owinięcie jej (wraz z wybranymi warzywami i startym serem żółtym) w placek, podgrzanej wcześniej na suchej patelni, kukurydzianej lub pszennej tortilli.
Jak zrobić jajecznicę idealną? Nic prostszego. Wystarczy, że będziesz pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Dodaj do niej swoje ulubione dodatki i zaserwuj śniadanie doskonałe.
Komentarze (0)