Jak zrobić jajecznicę na parze? Jak ją przygotować?
Jeśli przepadacie za subtelnym smakiem nabiału, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić jajecznicę na parze! Przyrządzone w ten sposób danie jest wyjątkowo delikatne, aromatyczne i nie wymaga posiadania wybitnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy mieć pod ręką odpowiednie naczynia, jajko i ulubione przyprawy. Gotowi? Zaczynamy!
Jajecznica – danie znane od stuleci
Delikatna, pachnąca i po prostu idealna na śniadanie – jajecznica jest popularnym składnikiem porannego posiłku niemal na całym świecie. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje zaledwie chwilę i nie wymaga doświadczenia kulinarnego. Właśnie dlatego chętnie przyrządzają je zarówno spieszący na zajęcia studenci, zapracowani młodzi ludzie czy rodzice, chcący zdążyć ze śniadaniem przed wyprawieniem pociech do szkoły. W przepisach na jajka sama jajecznica, w zależności od kraju, doczekała się wielu wersji różniących się dodatkami.
Jak zrobić jajecznicę na parze?
Warto wiedzieć, jak się robi jajecznicę na parze, ponieważ danie w takiej wersji przygotowuje się bez dodatku tłuszczu, przez co jest bardziej delikatne i smaczne. Do przygotowania takiej jajecznicy wystarczy mieć kilka przyborów kuchennych, wybrane przyprawy oraz jajka.
- Jajka wyjmij z lodówki co najmniej godzinę przed planowanym przygotowaniem posiłku.
- Przygotuj niewielki garnek i metalową miskę o takich rozmiarach, żeby można ją było oprzeć na brzegach naczynia.
- Jajka rozbij, dodaj szczyptę soli, a całość delikatne rozkłóć za pomocą widelca lub trzepaczki.
- Do garnka wlej wodę, a gdy zacznie się gotować, wstaw miskę wraz z roztrzepanymi jajkami.
- Gotuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji (10-15 minut). Pamiętaj o częstym mieszaniu, wtedy jajecznica zetnie się równomiernie.
- Gotowe danie przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Najsmaczniejsze dodatki do jajecznicy na parze
Jeśli już wiecie, jak zrobić jajecznicę na parze, to pyszne danie możecie wzbogacić o dodatkowe składniki, nadając jej zupełnie nowego, wyjątkowego smaku. Która z wersji najlepiej się sprawdzi na najbliższe śniadanie?
- Aromatyczny szczypiorek – trochę świeżo posiekanego szczypiorku dodanego pod koniec gotowania jajecznicy sprawi, że danie nabierze nieco pikanterii i przyjemnie wiosennego zapachu.
- Pomidory – jajecznica z pomidorami smakuje rewelacyjnie! Aby przygotować ją w wersji na parze, wystarczy sparzonego oraz obranego pomidora pokroić w drobną koskę, wrzucić do miski znajdującej się w garnku z wrzątkiem, chwilę poddusić pod przykryciem i dopiero wtedy dodać rozkłócone jajka.
- Kurczak – zostało wam trochę pieczonego kurczaka z obiadu? Pokrojone w kostkę mięso podgrzejcie na parze, dodajcie jajka, ulubione przyprawy i w kilka chwil przygotujcie wyśmienitą jajecznicę, wprost idealną na szybkie śniadanie.
- Łosoś – macie ochotę na jajecznicę z łososiem? Wystarczy plaster ryby pokroić w drobną kostkę, zmieszać z jajkiem oraz przyprawami i gotować w misce do całkowitego ścięcia.
- Żółty ser – jak przygotować jajecznicę na parze z żółtym serem? Bardzo prosto! Startą goudę lub cheddar dosypcie pod koniec gotowania jajecznicy i dokładnie zamieszajcie. Podawajcie gorącą, póki ser wydziela wyjątkowy aromat i apetycznie się ciągnie.
- Dojrzałe awokado – pokrojony na małe kawałeczki miąższ dodaj do ścinającego się jajka. Smak będzie intensywniejszy, jeśli tuż przed przełożeniem na talerz jajecznicę doprawicie szczyptą soli i drobno siekanym szczypiorkiem.
Serwowanie jajecznicy gotowanej na parze
Jajecznicę można serwować na wiele interesujących sposobów. Najczęściej przekładana jest na talerz i spożywana z dodatkiem świeżego pieczywa. Doskonałym pomysłem jest nałożenie porcji na jeszcze gorące tosty upieczone na chrupko lub wypełnienie gorącym daniem przekrojonych na pół croissantów. Aromatyczna jajecznica doskonale smakuje po nałożeniu do bajgla wraz z szynką, serem żółtym, sałatą oraz ulubionymi warzywami pokrojonymi w cienkie plasterki. Smacznym rozwiązaniem jest również napełnienie nią złożonej na pół tortilli, podgrzanie na suchej patelni i dorzucenie tuż przed podaniem posiekanych warzyw wraz ze świeżymi ziołami. Smacznego!
Komentarze (0)