Jak zrobić kakao do picia? Nasz sposób na dobre kakao z mlekiem
Nie ma to, jak domowe kakao! Wiek degustatora nie ma znaczenia – kubek gorącego napoju jest w stanie poprawić humor każdemu, nawet po najbardziej męczącym dniu. Wystarczy wiedzieć, jak ugotować kakao idealne! Czy może być coś przyjemniejszego w ponury, deszczowy wieczór niż opatulenie się ciepłym kocem, usadowienie w ulubionym fotelu i delektowanie słodkim, rozgrzewającym przysmakiem? Aż można się rozmarzyć! Zerknij na nasze instrukcje, jak zrobić kakao z mlekiem i pozwól sobie na dłuższą chwilę przyjemności.
Kakao – jak zrobić i dlaczego warto poświęcić mu chwilę?
Mogłoby się wydawać, że znajomość przepisu na kakao nie jest konieczna, gdy w sklepach bez trudu znaleźć można produkt rozpuszczalny, który wystarczy zalać wodą, ewentualnie mlekiem, i gotowe. Jednak przygotowanie kakao od podstaw daje największe możliwości dopasowania tego napoju pod wasze preferencje smakowe i przynosi wiele satysfakcji. Wiedząc, jak zrobić dobre kakao, czuwacie nad całym procesem od początku do końca. Co więcej, domowe kakao możecie wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami.
Jak zrobić kakao do picia – składniki
Ilość dostosujcie do liczby osób, które chcecie uraczyć gorącym napojem. Poniżej prezentujemy przepis na kakao dla dwojga.
Zanim wypróbujecie nasze wskazówki, jak ugotować kakao, zadbajcie o to, by w kuchni nie zabrakło:
- 2 szklanek mleka,
- 4 łyżek gorzkiego kakao w proszku (możesz zwiększyć tę porcję, jeśli wolisz bardziej intensywny smak),
- 1 łyżki cukru,
- 1 łyżeczki cukru wanilinowego.
Jak ugotować kakao – instrukcja:
- Garnek, w którym zamierzasz ugotować mleko, opłucz zimną wodą. To prosty patent na zmniejszenie ryzyka przypalenia i przywierania domowego kakao do ścianek naczynia.
- Wlej mleko i podgrzewaj. W międzyczasie dodaj oba rodzaje cukru.
- Odlej część ciepłego mleka do kubeczka i wymieszaj w nim napój wraz z kakao.
- Wlej zawartość kubka do gorącego mleka, nadal podgrzewaj – powinno być gorące – i często mieszaj.
- Gorące domowe kakao rozlej do kubków lub filiżanek.
Jak się robi kakao z dodatkami?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by poeksperymentować z apetycznymi dodatkami do kakao. Posłodzić je można nie tylko cukrem, ale też miodem lub ksylitolem.
Nie bój się przypraw! Kakao pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje z cynamonem, goździkami i kardamonem.
Skoro wiesz już, jak zrobić kakao krok po kroku, napój bez trudu zamienisz w pełnoprawny deser – wystarczy, że udekorujesz go domową bitą śmietaną. Pamiętaj, by w takim wariancie, ograniczyć użycie słodkich składników.
Starta gorzka albo mleczna czekolada też okaże się pysznym składnikiem i kuszącą dekoracją domowego kakao z naszego przepisu.
Kuchnia bez kakao nie istnieje!
O tym, jak zrobić kakao w formie napoju zostało powiedziane już sporo. A z czym smakuje najlepiej? Oczywiście z własnoręcznie przygotowanymi słodkościami! Niezliczona liczba deserów nie wychodziłaby tak smacznie i efektownie, gdyby nie kakao. Do popołudniowej sjesty wspaniale pasuje kawałek haratańca, czyli ciasta z białym serem i wiśniową nutą. Jeśli wolicie bardziej tradycyjne twarogowe przysmaki, sernik z brzoskwiniami spełni wasze kulinarne oczekiwania.
Kakao dodajcie do hiszpańskiego placka z jabłkami – to coś zupełnie innego niż powszechnie znana szarlotka! Gdy położycie na stole wykwintne brownie, jest więcej niż pewne, że każdy łasuch poprosi o co najmniej jedną dokładkę. Do zrobienia ciasteczek owsianych nie potrzeba żadnego pretekstu – wystarczy wiedzieć, jak zrobić dobre kakao, które świetnie komponuje się ze smakiem ciastek. Za to czekoladowe poduszeczki z naleśników staną się hitem podczas podwieczorku. Niezależnie od tego, czy raczyć się nimi będziecie w pojedynkę po męczącym dniu w pracy lub na uczelni, czy podczas kinderbalu swojej pociechy.
Komentarze (0)