Jak zrobić kiełbasę swojską, żeby była dobra?

Aromatyczne, delikatne i przede wszystkim niezwykle smaczne – kiełbasy, zwłaszcza te swojskie, wyrabiane samodzielnie od kilku stuleci należą do tradycyjnej kuchni polskiej. Jednak w obecnych czasach coraz mniej osób decyduje się na wyrób w domowych warunkach. A szkoda! Ponieważ przygotowanie kiełbasy swojskiej jest naprawdę łatwe i mało czasochłonne. Chcecie wiedzieć, jak zrobić kiełbasę, która posmakuje wszystkim domownikom? Zapraszamy do kuchni!

Czym jest kiełbasa?

Kiełbasa to rodzaj wędliny powstającej poprzez zmieszanie z przyprawami zmielonego mięsa lub podrobów. Umieszcza się je w cienkiej osłonce nadającej kształt, a następnie poddaje suszeniu lub obróbce termicznej (smażenie, pieczenie, gotowanie, wędzenie). Smak kiełbasy zależny jest przede wszystkim od gatunku zwierzęcia, z którego pozyskano mięso, zastosowanych przypraw oraz sposobu przygotowania.

Według tradycyjnej kuchni polskiej kiełbasa składała się głównie z solonej wieprzowiny przyprawionej m.in. czosnkiem i pieprzem, jednak w obecnych czasach tę popularną na świecie wędlinę przyrządza się niemal z każdego rodzaju mięsa, np. drobiu, wołowiny czy dziczyzny, a nawet koniny oraz ryb. W wersji wegetariańskiej lub wegańskiej kiełbasa przygotowywana jest np. z fasoli, kaszy, pieczarek czy piure ziemniaczanego.

Różne rodzaje kiełbas

W zależności od kraju czy regionu przygotowywane przez mieszkańców kiełbasy znacznie różnią się od siebie zarówno pod względem przyprawienia, jak i sposobu konserwacji. Do najbardziej znanych na świecie kiełbas najczęściej zalicza się słynące z pikanterii hiszpańskie chorizo, włoskie długodojrzewające salami, pełen aromatu niemiecki Bratwurst czy cieniutkie polskie kabanosy suszone, które nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych. Z kolei w naszym kraju można znaleźć dużo różnego rodzaju kiełbas od wiejskiej wędzonej, poprzez suszone (krakowska, żywiecka), idealne na grilla, czy grubo rozdrobnione, na białej surowej kończąc.

Jak zrobić kiełbasę swojską?

Najlepszym i sprawdzonym sposobem na to jak zrobić dobrą kiełbasę jest użycie mięsa wieprzowego pochodzącego z różnych części tuszy, dzięki czemu gotowa wędlina będzie miała odpowiednią ilość tłuszczu oraz większą wilgotność. Na początek należy zmielić dość grubo mieszankę, np. karkówki, łopatki, szynki i opcjonalnie niewielkiej ilość boczku lub podgardla, a następnie dodać przyprawy (sól, czosnek, czarny pieprz, majeranek). Wszystkie składniki trzeba wyrabiać rękami tak długo, aż powstanie jednolita, odchodząca od ręki masa. Aby kiełbasa długo zachowała świeżość mięso należy także zapeklować.

Elementem niezbędnym do przygotowania kiełbasy jest maszynka z nadziewarką, umożliwiająca równomierne rozłożenie mięsa wewnątrz osłonki. Gdy cała masa zostanie już wykorzystana, gotowe kiełbasy należy podzielić na równe odcinki, zawiesić na kiju i poddać dalszej obróbce termicznej. Tę smaczną wędlinę można również przygotować bez użycia osłonek. Gotową masę wystarczy przełożyć do słoików i tyndalizować (kilkakrotnie wekować), co umożliwi jej przechowywanie w lodówce przez dłuższy czas .

A jak zrobić kiełbasę wiejską? Dokładnie w ten sam sposób, tyle, że po gotowania czy smażeniu, należy ją później uwędzić w komorze wędzarniczej i z użyciem nadającego charakterystycznego aromatu drewna pochodzącego np. z dębu, lipy, śliwy czy wiśni.

Same przysmaki z kiełbasy własnej roboty

Jeśli już wiecie, jak zrobić swojską kiełbasę, z gotowych kawałków tej pysznej wędliny możecie przygotować mnóstwo pysznych potraw, które oczarują smakiem zarówno domowników, jak i znajomych. Doskonałym posiłkiem może być aromatyczny żurek z białą kiełbasą kuszący zapachem majeranku, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Z domowej kiełbasy wiejskiej w kilka chwil przygotujecie barszcz biały chrzanowy, który najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jaj oraz kromki świeżego chleba. Kiełbasa domowej roboty świetnie uzupełnia smak wielu innych popularnych w polskich domach potraw, jak proste w przygotowaniu leczo, rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana czy pełen warzyw i świeżych ziół chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą.