Owocowy smak i żelowa konsystencja to wyróżniki dobrze przyrządzonego kisielu. Do tej pory kupowaliście go w sklepie? Czas najwyższy, aby zmienić nawyki i poeksperymentować w kuchni. To bardzo smaczne, ale również banalnie proste danie. Jak zrobić domowy kisiel? Sprawdźcie sami!

Jak zrobić kisiel?

Zacznijmy od samego początku, czyli czym w zasadzie jest kisiel? To mieszanina wywaru owocowego z mąką ziemniaczaną. Deser ten przypada do gustu praktycznie każdemu, a jego konsystencji nie da się podrobić. Jak ugotować kisiel? Zrobienie domowego kisielu jest niezwykle proste!

Ten deser może być podawany na ciepło i na zimno. Od Was zależy, jakie macie preferencje. W szklance, pucharku, miseczce – kisiel wszędzie będzie dobrze się prezentował!

Jak zrobić domowy kisiel?

Domowy kisiel to nasza ulubiona opcja, którą możecie wykonać w domu. Bazą będą przede wszystkim owoce – my w szczególności polecamy Wam truskawki, borówki, brzoskwinie i maliny. Gotowi na przygotowanie pysznego deseru? Będziecie potrzebować:

  • 2 szklanek truskawek,
  • 3 szklanek wody,
  • 2 łyżeczek cukru lub innych słodkich zamienników,
  • 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić kisiel domowy? Przygotujcie rondelek i wlejcie do niego 2 i ½ szklanki wody, truskawki, cukier i gotujcie wszystko przez około trzy minuty. Do ½ szklanki wody dodajcie mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszajcie. Wlejcie mieszankę do wcześniej przygotowanych owoców i zagotujcie całość. Gotowe, podawać, gdy kisiel choć trochę ostygnie.

Do tego deseru można również dodać zamiennik owoców. Jak zrobić kisiel z soku? To prosta sprawa, dodajcie około 4 łyżki soku owocowego, który będzie świetną alternatywą! Czy możecie dodawać do deseru owoce? Oczywiście! Kisiel najlepiej smakuje z pysznymi dodatkami. Możecie wrzucić do deseru świeże owoce, a nawet przełożyć nim kawałki ciasta.

Proces zagęszczania kisielu

Kisiel kojarzy nam się przede wszystkim z żelową konsystencją, nie zawsze jednak udaje nam się ją uzyskać od razu. Co zrobić w takiej sytuacji? Podpowiadamy, jak zagęścić kisiel! Za konsystencję tego deseru odpowiada przede wszystkim mąka ziemniaczana. Jeżeli sądzicie, że Wasz kisiel ma zbyt rzadką konsystencję, to koniecznie wypróbujcie tego patentu. Wsypcie łyżeczkę mąki ziemniaczanej, która powinna naprawić sytuację.

Kisielowy zawrót głowy – nasze propozycje

Fani słodkości, przygotowaliśmy te propozycje specjalnie dla Was! Jesteście gotowi na ciekawe kisielowe opcje? Zaczynamy!

Koniecznie spróbujcie kisielu malinowego, który zajmie Wam jedynie 15 minut! To klasyczna opcja, więc szanse na zepsucie przepisu są naprawdę niewielkie! Dodatkowo pysznie smakuje i dobrze wygląda! Czy wiedzieliście, że ten rodzaj deseru dobrze komponuje się z kremową chmurką na wierzchu? Wypróbujcie kisiel owocowy z bitą śmietaną i cieszcie się urozmaiconą, słodką wersją tego deseru. Wiemy też, że ciężko oprzeć się domowemu kisielowi truskawkowemu, dlatego zachęcamy Was do skorzystania z tego pomysłu!

Pamiętajcie, że kisiel to deser, który możecie zjeść w każdym wieku. Nie sugerujcie się opiniami, że jest przeznaczony tylko dla najmłodszych. To zwykłe pomówienia! Przygotujcie ten deser w swoim domu, bo to łatwa i prosta opcja, która zawsze dobrze smakuje!