Jak zrobić kleik ryżowy na wodzie, a jak na mleku? Jak podawać tę potrawę?
Z pozoru nudny kleik ryżowy można w bardzo prosty sposób urozmaicić, zamieniając w smaczną propozycję śniadaniową albo wykorzystać w innych daniach. Dowiedz się, jak podawać kleik ryżowy i jak przygotować go w taki sposób, by oderwać od niego łatkę nieciekawej potrawy.
Zalety kleiku ryżowego
Najprościej rzecz ujmując kleik ryżowy to rozgotowany ryż, przyjmujący formę papki. Ma neutralny smak. Co warte podkreślenia: jest daniem bezglutenowym, więc osoby chore na celiakię mogą włączać go do diety. Warto wiedzieć, jak zrobić kleik ryżowy w przypadku problemów układu pokarmowego, kiedy doszło do podrażnienia przewodu pokarmowego.
Kleik ryżowy na wodzie – jak przygotować?
To najbardziej popularny wariant tego dania. Kleik ryżowy na wodzie nie sprawi problemów nawet początkującym szefom kuchni. Ważne jest dobranie właściwych proporcji. Na 100 g ryżu należy przygotować 1 l wody. Ziaren nigdy nie gotujemy w torebkach! Wrzucamy je bezpośrednio do garnka i zalewamy wodą. Do zrobienia kleiku polecamy ryż arborio, basmati i jaśminowy.
Jak ugotować kleik ryżowy na wodzie? Całość trzymamy na średnim ogniu do momentu, aż zauważymy, że ryż zmięknie. Na tym jednak nie koniec. Zmniejszamy ogień i czekamy jeszcze około godziny, aż ryż się rozgotuje, zyskując gęstą konsystencję kleiku ryżowego. Co jakiś czas warto zamieszać kleik ryżowy drewnianą łyżką, by nie przypalił się i nie przywarł do dna garnka. Jak zrobić i przyprawić kleik ryżowy? Na koniec niektórzy kucharze dodają pół łyżeczki masła i szczyptę soli.
Jeśli chcemy przyspieszyć sam proces gotowania kleiku ryżowego, ryż wcześniej można namaczać w chłodnej wodzie przez dwie lub trzy godziny. Jego późniejsza obróbka nie powinna trwać dłużej niż dwa kwadranse.
Kleik ryżowy na mleku – jak ugotować?
Jak zrobić kleik ryżowy na mleku? Przyrządzić go można dokładnie w ten sam sposób, co kleik na wodzie. Istnieje jednak większe ryzyko przypalenia całości. By tego uniknąć, mleko poleca się dodawać do ryżu ugotowanego w wodzie. Grunt to dolewanie mleka małymi porcjami, inaczej kleik ryżowy mógłby stać się zbyt rzadki.
Jak zrobić kleik ryżowy, by smakował jeszcze lepiej?
Mimo licznych zalet, częste jedzenie kleiku ryżowego może spowodować, że danie szybko się znudzi. Dlatego bardzo dobrym pomysłem jest dodawanie do niego musów owocowych (np. z truskawek, malin i borówek), startego jabłka lub gruszki. Do takich kombinacji z kleikiem ryżowym bardzo dobrze pasują szczypta cynamonu i odrobina wanilii.
Jak wykorzystać kleik ryżowy?
Przyszła pora na obiecane na samym początku przepisy na zastosowanie kleiku ryżowego w mniej oczywisty sposób. Kleik ryżowy jest ważnym składnikiem pasztetu z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym, którym zajadać się będą nie tylko wegetarianie. W ramach deseru polecamy ciastka z kleiku ryżowego, czyli prosty i szybki sposób na słodką przekąskę.
Wiedza, jak zrobić kleik ryżowy, przyda się również podczas gotowania jarzynowej zupy jako niezawodny sposób na zagęszczenie potrawy. Skoro kleik ryżowy sprawdził się w przypadku roślinnego pasztetu, to do klopsików z tofu też będzie pasować jak ulał, a dzięki niemu każdy pulpet zachowa pożądany kształt. Wykorzystaj składniki z jaglanki, by dodać je do kleiku ryżowego i urozmaicić posiłek. Oto kolejny pomysł na smaczne śniadanie!
Komentarze (0)