Przyrządzane na słodko i słono, podane z wyrazistymi sosami, aromatycznymi ziołami czy gulaszem. Jak zrobić kopytka? Zainspiruj się naszą recepturą.

Jak zrobić kopytka?

Potrzebne produkty:

- Fix Kopytka czy leniwe Knorr

- 450 ml mleka

- 0,3 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

- Połącz składniki: zawartość opakowania dodaj do miski z mlekiem. Dokładnie wymieszaj ciasto i odstaw je na kilkanaście minut, najlepiej przykryte czystą ściereczką.

- Przygotuj ciasto: podsyp je mąką i podziel na mniejsze kawałki. Następnie wyrób je i uformuj w kształt wałka, a na koniec pokrój pod skosem.

- Gotuj: we wrzącej i osolonej wodzie przez około trzy minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po wrzuceniu, zamieszaj łyżką, aby kawałki ciasta nie były zlepione.

Gotowe kopytka, po wyjęciu z wody, powinny być miękkie i sprężyste. Jeśli chcesz przygotować słodki wariant tej potrawy, do wyrabianego ciasta dodaj dwie łyżki cukru pudru. Słoną wersję urozmaicisz ziołami, np. tymiankiem, oregano czy bazylią.

Jak podawać kopytka?

Kiedy już wiesz, jak zrobić kopytka, zastanów się, w jakiej formie chcesz je podać. Oto kilka inspiracji:

- Serowe kopytka – podstawowa wersja kopytek, wzbogacona smakiem sera – wykorzystaj grana padano lub parmezan, świetny będzie również pecorino. Kopytka sprawdzą się serwowane solo, posypane listkami świeżej bazylii lub czarnuszką albo jako dodatek do dań mięsnych.

- Ziołowe kopytka – proste w przygotowaniu, a przy tym apetyczne. To połączenie delikatnego ciasta z mieszanką ziół, m.in. gałązką tymianku i rozmarynu. Będą rewelacyjną alternatywą dla ziemniaczanego purée oraz kasz. Podawaj je z porcją duszonego schabu i cebulką, oprószone posiekaną natką pietruszki.

- Pomidorowe kopytka z brokułami – to mieszanka wyrazistych smaków z kremowym sosem brokułowym. Te kopytka mogą być samodzielną potrawą albo atrakcyjnym składnikiem dania głównego podczas przyjęcia.

- Domowy gulasz z kopytkami – klasyka wśród sposobów na podanie kopytek. Miękkie mięso wieprzowe połączone z cebulą i papryką. W zestawieniu z domowymi kluskami stworzy wyrafinowaną kompozycję smaków.

Z sosem brokułowym, gulaszem czy serem? Możliwości podania jest mnóstwo, a każdą można urozmaicić ulubionymi dodatkami. Jak zrobić kopytka? Wystarczy mąka, mleko oraz Fix Knorr. Smacznego!