Lemoniada świetnie smakuje i doskonale gasi pragnienie. Czego chcieć więcej w upalne dni? Sprawdź nasz przepis na domową lemoniadę i bądź gotowy na lato!
Lemoniada – napój uniwersalny
Bardzo łatwa w wykonaniu, stała się przebojem. Składa się z prostych składników, a jej przygotowanie jest niewiele bardziej skomplikowane od zaparzenia herbaty. Dzbanek lemoniady dobrze jest mieć pod ręką na co dzień. Przyjemnie ochłodzi, gdy wracasz z pracy, treningu, zakupów albo wycieczki rowerowej. Jest fantastyczną propozycją imprezową. Zamiast robić zapasy słodzonych napojów ze sztucznymi dodatkami, postaw na lemoniadę. Goście z pewnością docenia inwencję!
Jak zrobić lemoniadę z cytryny?
Dostęp do najróżniejszych produktów z całego świata sprzyja eksperymentom w kuchni. Jednak dla wielu osób lemoniada pozostaje wspomnieniem z dzieciństwa, związanym jednoznacznie z żółtą cytryną. Dlatego dziś skupimy się na tym, jak zrobić lemoniadę z cytryny – tzw. cytrynadę.
Składniki:
- 2-3 cytryny,
- litr schłodzonej wody,
- cukier biały lub trzcinowy (ilość – według uznania),
- kilka listków mięty,
- opcjonalnie limonka.
Przygotowanie:
By zrobić dobrą lemoniadę wystarczy zaledwie kilka minut! Z cytryny odkrój dwa plasterki, których użyjesz do dekoracji gotowego napoju. Z reszty owoców wyciśnij sok. Dobrze będzie użyć sitka o drobnych oczkach, by zebrać wszystkie pestki. Niewielką ilość wody zagotuj i rozpuścić w niej cukier. Poczekaj aż przestygnie, a następnie powstały syrop wlej dodaj do wody z sokiem cytrynowym. Całość wstaw do lodówki, by odpowiednio się schłodziła. Na zdrowie!
Cytryna i co jeszcze?
Myśląc nad tym, jak zrobić lemoniadę w domu, weź pod uwagę sezonowe owoce oraz ulubione smaki twoje i domowników. Napój nie tylko cytryną stoi! Jedną z naszych faworytek jest słodka lemoniada truskawkowa. Tuż za nią plasuje się malinowa. Niektórzy twierdzą, że nic nie gasi pragnienia lepiej niż lemoniada z solidnym dodatkiem arbuza. Pomarańcze i grejpfruty dostarczą intensywnych, cytrusowych wrażeń. Brzoskwinia, gruszka i jeżyny dołączają do smakowitego, orzeźwiającego grona. Masz ochotę na przełamanie słodkich smaków? Sięgnij po świeżego ogórka.
Lato ze smakiem
Choć wielu z nas co roku z utęsknieniem wypatruje końca zimy i niecierpliwie czeka na wzrost temperatury, upalne dni potrafią dać się we znaki. Czasem krótkie spodenki i zajęcie miejsca tuż przy działającym na najwyższych obrotach wiatraku niewiele pomagają. Z odsieczą nadciąga zimna, orzeźwiająca lemoniada z arbuza. Pyszne orzeźwienie od wewnątrz! W towarzystwie zielonej lemoniady herbacianej zadbasz o to w szczególnie smaczny sposób. Ze złotą lemoniadą herbacianą także będzie ci do twarzy!
Sprawdziłeś już, jak zrobić lemoniadę z miętą, więc przyszła pora na kolejny stopień wtajemniczenia. Herbata z sorbetem – cytrynowy raj to orzeźwienie ze zdwojoną mocą. Zimny napój połączony z lodami? Powiało chłodem! Lato to dobry czas dla wszystkich miłośników herbaty. Rezygnując z rozgrzewających receptur, można cieszyć się mrożoną herbatą z truskawkami – strawberry field – najlepiej w ogrodzie albo na tarasie. Truskawek nigdy za wiele? Jesteśmy tego samego zdania! Cytryna i mięta doskonale pasują również do herbaty truskawkowej na zimno.
Komentarze (0)