Sprężysty, delikatny i apetyczny – jak zrobić makaron? Jego przygotowanie, wbrew pozorom, jest proste. Zobacz naszą sprawdzoną recepturę i sposoby na serwowanie domowej pasty.
Jak zrobić makaron w domu?
Produkty, których będziesz potrzebować:
- 8 jaj
- 4 żółtka
- Kilogram mąki pszennej makaronowej
- Kilka łyżek oliwy
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Zagnieć wszystkie składniki: mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, wbij do niego jajka i wyrabiaj energicznie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę ciepłej przegotowanej wody.
- Podziel masę na porcje: każdą z nich owiń folią spożywczą – dzięki temu ciasto nie wyschnie – i przełóż w chłodne miejsce na ok. 6 godzin. Obniżenie temperatury sprawi, że masa będzie miększa i elastyczniejsza.
- Rozwałkuj ciasto: każdą porcję spłaszcz drewnianym wałkiem.
- Wytnij oczekiwany kształt: do lasagne sprawdzą się prostokątne płaty, natomiast do pasty z sosem – tagliatelle, czyli dłuższe wstążki. Aby ciasto łatwo odchodziło od noża, spryskaj go wcześniej niewielką ilością oliwy.
- Całość oprósz mąką: jej cienka warstwa zapobiegnie sklejaniu się makaronu.
Taki makaron ugotuj bezpośrednio po przyrządzeniu. Wrzuć go do wrzącej wody (odpowiednia ilość to litr na każde 100 g produktu) i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Nadmiar nieugotowanego możesz zamrozić i przechowywać w zamrażarce przez ok. miesiąc.
Jak serwować makaron?
Kiedy już wiesz, jak zrobić makaron, zadbaj o jego odpowiednie podanie. Poniżej garść inspiracji:
- spaghetti bolognese z warzywami i grzybami - kompozycja pomidorów, cukinii i papryki z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom warzywnych dań. Gotową potrawę udekoruj listkami świeżej bazylii;
- lasagne ze szpinakiem i serem kozim – z płatów domowego makaronu stworzysz to pyszne danie. Wyrazisty w smaku ser i szpinak to wyśmienity duet – przekonaj się;
- klasyczne ragout bolognese – mielonej wołowinie smaku nada drobno posiekany seler i mieszanka przypraw. Warte polecenia na obiad w większym gronie;
- tagliatelle w stylu śródziemnomorskim – potrawa prosta w przygotowaniu, a mimo tego bardzo smaczna. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem bolognese i pozostałymi składnikami. Podawaj z serem feta.
Jak zrobić makaron? Mąka, jajka, oliwa i odrobina cierpliwości – tyle potrzeba, aby wyszedł znakomity. Gotowy podawaj na wiele sposobów: z dodatkami warzywnymi, mięsnymi lub ich miksem – tak, jak lubisz najbardziej!
Komentarze (0)