Jak zrobić mąkę z ciecierzycy? Co można z niej zrobić?

Czy wiecie, jak zrobić mąkę z ciecierzycy w domowych warunkach i jak ją później wykorzystać? Sprawdźcie najprostszy sposób na przygotowanie doskonałej mąki.

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy w domu?

Do przygotowania mąki z ciecierzycy najlepiej użyć blendera. Surową ciecierzycę należy mielić w blenderze małymi porcjami i do uzyskania możliwie najdrobniejszego proszku. Następnie gotową mąkę najlepiej dwukrotnie przesiać przez sito, żeby oddzielić niezmielone fragmenty i ewentualne zanieczyszczenia. Im mąka będzie drobniej zmielona, tym gładsze wypieki można z niej przygotować.

Co z mąki z ciecierzycy? Pomysły na potrawy

Co zrobić z mąki z ciecierzycy przygotowanej w zaciszu własnej kuchni? Tę mąkę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Mąka z ciecierzycy doskonale wchłania płyny i po odpowiednim przygotowaniu można ją stosować niemalże we wszystkich potrawach, w których wykorzystuje się mąkę pszenną – zarówno do sosów i zup, jak i w przepisie na ciasto do pizzy czy makaron, jako panierkę oraz zagęstnik do mięsa mielonego lub falafeli. Na bazie mąki z ciecierzycy możecie przygotować wrapy i słodkie ciasteczka oraz francuskie tosty. Co można zrobić z mąki z ciecierzycy na słodko? Możecie ją wykorzystać w przepisach na ciasteczka, babeczki, muffiny lub pączki.

Jak zrobić makaron z mąki z ciecierzycy? Do mąki należy dodać jajko, ciepłą wodę i trochę soli, a następnie zagnieść ciasto, wyrobić je na gładką masę, cienko rozwałkować i pokroić we wstążki, nitki lub łazanki. Do ciasta na makaron z ciecierzycy możecie też dodać szczyptę ziół lub odrobinę naturalnego barwnika.