Marcepan to przysmak uwielbiany przez wszystkich fanów słodkości. Z powodzeniem wprowadza odrobinę elegancji do deserów. W sklepach dostępne są gotowe masy marcepanowe, dzięki którym uda się w łatwy sposób udekorować wypieki, a do tego można do woli wybierać wśród batonów, ciast i pralinek… Zastanawialiście się kiedyś, z czego robi się marcepan? Podstawą tego przysmaku są migdały i cukier. Bez trudu przygotujecie domowy marcepan samodzielnie, więc nie trzeba polegać wyłącznie na ofertach marketów. Zamiast tego dowiedzcie się, co wchodzi w skład przepisu na marcepan, i do dzieła!
Marcepan – co to?
Smakołyk ten znany jest od setek lat. Tak samo długo trwają spory, prowadzone przez szefów kuchni z wielu krajów, związane z tym, gdzie pojawiła się pierwsza słodka receptura. Choć tradycje związane z jedzeniem marcepanu pojawiają się w różnych zakątkach świata, przyjmuje się, że marcepan – przepis oryginalny - pochodzi z krajów arabskich.
Na przestrzeni wieków zajadali się nim najbardziej wpływowi władcy, więc tym bardziej warto dowiedzieć się, z czego jest marcepan.
Miękka, elastyczna i zarazem zwarta masa marcepanowa powstaje z połączenia prażonych i posiekanych migdałów oraz drobnego cukru (niektórzy zastępują go miodem). Dla wzmocnienia aromatu warto dodać do domowego marcepanu olejek migdałowy lub likier amaretto. Często spotykanym uzupełnieniem marcepanowego przepisu są także jajka.
Marcepan – przepis
Wiedza na temat tego, jak zrobić marcepan, pozwoli nie tylko podnieść swoje kulinarne kwalifikacje, ale też uzyskać produkt wolny od jakichkolwiek sztucznych i niepotrzebnych dodatków.
Domowy marcepan – skład:
250 g migdałów,
250 g cukru pudru,
60 ml amaretto (można zastąpić go wodą różaną lub łyżeczką aromatu migdałowego).
Wykonanie marcepanu krok po kroku:
Migdały zblanszuj, by usunąć brązową skórkę. Najprościej będzie umieścić je w głębokim talerzu, zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Przenieś je na duże sito, by wyeliminować nadmiar wody. Skórka powinna łatwo odchodzić.
Migdały zmiel przy pomocy blendera o dużej mocy.
Cukier puder dokładnie przesiej.
Połącz cukier i migdały.
Następnie małymi porcjami dodawaj likier. Całość wymieszaj, by składniki stworzyły spójną masę marcepanową. W tej czynności bardzo pomocny będzie robot kuchenny.
Utwórz w dłoniach walec lub kulę i wstaw marcepan do lodówki. Gotowe!
Marcepan – z czego przygotować i jak używać?
Mamy nadzieję, że na pierwsze pytanie odpowiedzieliśmy wyczerpująco i kwestia dotycząca tego, jak zrobić marcepan w domu, nie pozostawia już żadnych wątpliwości. Pora więc zająć się smakowitym zastosowaniem masy marcepanowej. Wiemy, że tego momentu wielu z was nie mogło się doczekać.
O wymienionych wskazówkach pamiętajcie podczas przygotowywania marcepanowych jajeczek, które staną się kolorową i pyszną dekoracją wielkanocnego stołu. Sprawdzą się również podczas imprez, ponieważ pasują do barwnych serwetek, kubeczków, balonów i girland.
Bogatą marcepanową historią może poszczycić się kuchnia niemiecka. W eksperymentach z tym produktem nie powinno więc zabraknąć specjału o nazwie Frankfurter Kranz, czyli słodkiego wieńca frankfurckiego. Trafionym pomysłem jest wykorzystanie przepisu na marcepan do przygotowania babki marchewkowej – jej smak będzie jeszcze pełniejszy, a konsystencja wilgotna.
Domowa masa marcepanowa to plastyczny materiał, który świetnie nadaje się do dekorowania wypieków. Spróbuj wykorzystać ją do tortu czekoladowego z kremem kawowym i zobacz, że może przynieść to naprawdę dużo satysfakcji. Pamiętaj, że do własnoręcznie zrobionego marcepanu możesz dodać barwniki spożywcze, dzięki czemu tworzenie efektownych kompozycji będzie jeszcze prostsze.
Komentarze (0)