Jak zrobić obwarzanki krakowskie, a jak z serem?
Tradycyjne obwarzanki możecie zrobić nawet w domu. Jak zrobić obwarzanki, żeby smakowały tak jak te z krakowskiego rynku? Sprawdźcie, z czego robi się obwarzanki i jak je przygotować.
Jak zrobić obwarzanki krakowskie w domu?
Zastanawiacie się, jak zrobić obwarzanki odpustowe? Przepis na obwarzanki nie jest wcale taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Jak się robi obwarzanki? Do przygotowania tradycyjnych krakowskich obwarzanków potrzebujecie mąki pszennej, drożdży, cukru, masła, ciepłej wody oraz sezamu lub maku. Drożdże należy rozrobić z cukrem i ciepłą wodą, a następnie zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, a masło rozpuścić. Następnie wszystkie składniki połączyć w jednej misce i wyrobić ciasto, dodając stopniowo letnią wodę. Gotowe ciasto powinno wyrastać godzinę. Po tym czasie formuje się z niego małe kulki, a następnie wałeczki, z których powstaną obwarzanki. Uformowane kółeczka należy ugotować, a następnie zapiec. Jak upiec obwarzanki? Krążki po wyjęciu z wody posypuje się sezamem lub makiem, a później piecze 20-30 minut w temperaturze 180-190°C do momentu uzyskania złocistego koloru.
Jak zrobić obwarzanki z serem?
Z czego powstają serowe obwarzanki? Jak zrobić ten przysmak? Trzeba pamiętać, że oponki serowe to nie to samo, co obwarzanki. Oponki przygotowuje się z sera twarogowego, mąki, cukru, kwaśnej śmietany, cukru wanilinowego i żółtek. Składniki należy połączyć, rozwałkować ciasto i wykrawać z niego kółka z dziurką, a następnie smażyć je na oleju do uzyskania złotego koloru. Oponki serowe będę idealną propozycją na Tłusty Czwartek.
Komentarze (0)