Jak zrobić papier ryżowy w domu?
Papier ryżowy to nieodzowny element wielu dań azjatyckich. Jeśli chcesz naprawdę wnikliwie zgłębić tajniki kulinariów wietnamskich, chińskich czy tajskich, koniecznie sprawdź, jak samemu zrobić papier ryżowy. Nie jest to skomplikowane i wymaga użycia zaledwie 4 prostych składników, które bez trudu znajdziesz w lokalnych sklepach spożywczych. Z pełnym przekonaniem pochwalisz się znajomym tym, że orientalne frykasy udało ci się przyrządzić samodzielnie od początku do końca!
Czym charakteryzuje się papier ryżowy? Jak zrobić danie z jego udziałem?
Kojarzony jest przede wszystkim ze słynnymi sajgonkami, ale coraz więcej osób zaczyna się interesować tym produktem jako sprytnym sposobem na przygotowanie niebanalnych dekoracji do domowych wypieków. Uniwersalność to jego drugie imię!
Zanim przejdziemy do instrukcji, jak zrobić papier ryżowy w domu, warto poznać go nieco lepiej. To cienkie, prawie przezroczyste płaty przygotowywane z mąki ryżowej, które pod wpływem wody stają się elastyczne. Bez trudu da się formować z nich sajgonki, roladki, apetyczne sakiewki i koperty. Nadziewać je można dowolnym farszem – zarówno warzywnym, jak i mięsnym. Nadają się do jedzenia od razu bez jakiejkolwiek dodatkowej obróbki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by te smaczne zawiniątka otoczyć delikatną panierką i usmażyć. W takim wydaniu staną się cudownie chrupiące.
Jak zrobić papier ryżowy z mąki ryżowej? Niezbędne składniki
Warto też wspomnieć, że jest to produkt bezglutenowy. Pomoże więc urozmaicić dietę osób, które wykluczają produkty zbożowe ze swojego jadłospisu. Samodzielnie przygotowanie papieru ryżowego w domu nie jest trudne, zwłaszcza gdy nabierze się wprawy. Dla treningu prezentujemy proporcje składników, które potrzebne są do przyrządzenia jednego dużego płatu.
Papier ryżowy – jak zrobić go z kilku składników? Potrzebujesz:
- 1 łyżki stołowej mąki ryżowej,
- 1 łyżki stołowej skrobi ziemniaczanej,
- 1,5 łyżki stołowej chłodnej wody,
- szczypty soli.
Jak zrobić papier ryżowy? Instrukcja krok po kroku
- Wsyp wszystkie składniki do niewielkiej miski i dokładnie wymieszaj. Upewnij się, że nie ma żadnych grudek. Masa powinna mieć gęstą, klejącą konsystencję.
- Na talerzu o średnicy około 20 centymetrów rozłóż folię spożywczą. Upewnij się, że szczelnie przylega do krawędzi.
- Na tak przygotowany talerz powoli wylewaj masę. Powinna być rozłożona równomiernie na całej powierzchni. By uzyskać ten efekt, rozsmaruj ją ostrożnie przy pomocy łyżki.
- Talerz wstaw do mikrofalówki na 45-50 sekund – dokładny czas zależy od mocy twojego urządzenia.
- Ostrożnie wyjmij talerz. Rękawica kuchenna może okazać się tu niezbędna! Odwróć go do góry nogami przekładając płat ciasta ryżowego wraz z folią na drugi talerz, półmisek lub dużą deskę do krojenia.
- Gdy nieco ostygnie, usuń folię. W tak przygotowany papier ryżowy możesz zawinąć dowolny farsz. Smacznego!
Jak wykorzystać papier ryżowy? Sprawdzone przepisy
Swoją przygodę z papierem ryżowym rozpocznij od azjatyckich kopert z warzywami i rybą, które za sprawą gotowania na parze są miękkie i delikatne. W ramach rybnego akcentu, wykorzystać możesz dorsza. Gdy już wiesz, jak zrobić papier ryżowy, przygotowanie chińskich sajgonek nie będzie stanowiło dla ciebie dużego wyzwania. Z przepisem na proste sajgonki poradzisz sobie tym bardziej! Jeśli zależy ci na czasie, weź na warsztat sajgonki mięsne, dzięki którym odkryjesz kolejny apetyczny pomysł na obiad z mięsem mielonym w roli głównej. Domownicy będą pod wrażeniem! Skosztuj także warzyw w papierze ryżowym. Sprawdzą się znakomicie jako wegetariańska przekąska w stylu orientalnym.
Komentarze (0)