Klasyczny włoski sos, przyrządzony z utartej w moździerzu bazylii, orzeszków pinii, parmezanu i oliwy, to uniwersalny i wyśmienity dodatek do wielu potraw i przekąsek. Jak zrobić pesto samodzielnie?
Jak zrobić pesto z bazylii?
Będziesz potrzebować:
- pęczek świeżej bazylii
- 100 g startego parmezanu
- 100 g uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
- 100 ml oliwy extra virgin
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Wszystkie z podanych składników wystarczy zmiksować na jednorodną masę, z delikatnie wyczuwalnymi drobinkami składników. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj więcej oliwy. Taki sos będzie świetny nie tylko do pesto spaghetti, ale również jajek z majonezem bazyliowym i rzeżuchą.
Jak zrobić pesto inaczej?
- Wybierz podstawowy składnik pesto. Chociaż w oryginalnej wersji (pesto alla genovese) jest nim świeża bazylia, a w przepisie z Sycylii (pesto alla siciliana) suszone pomidory, przygotujesz je także na wiele innych sposobów.
- Sięgnij ewentualnie po zamienniki, np. po pietruszkę, rukolę, jarmuż, czosnek niedźwiedzi. Orzeszki pinii zastąpić można pestkami słonecznika albo orzechami nerkowca. Zamiast oliwy dodaj olej lniany, a równie smaczny jak parmezan, będzie inny twardy ser, np. pecorino. Zetrzyj go na małych oczkach tarki.
- Zblenduj wszystkie składniki na spójną masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj nieco oliwy.
- Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
- Podawaj pesto z makaronem (np. typu rurki lub spaghetti), na grzankach albo jako dodatek do mięs. Nie podgrzewaj go – wystarczy, że połączysz z ciepłym daniem.
Jak zrobić pesto inaczej? Sprawdź nasz sposób na pesto z jarmużu, bardziej kremowe i gęste niż klasyczne bazyliowe.
Komentarze (0)