Klasyczny włoski sos, przyrządzony z utartej w moździerzu bazylii, orzeszków pinii, parmezanu i oliwy, to uniwersalny i wyśmienity dodatek do wielu potraw i przekąsek. Jak zrobić pesto samodzielnie?

Jak zrobić pesto z bazylii?

Będziesz potrzebować:

- pęczek świeżej bazylii

- 100 g startego parmezanu

- 100 g uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych

- 100 ml oliwy extra virgin

- ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Wszystkie z podanych składników wystarczy zmiksować na jednorodną masę, z delikatnie wyczuwalnymi drobinkami składników. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj więcej oliwy. Taki sos będzie świetny nie tylko do pesto spaghetti, ale również jajek z majonezem bazyliowym i rzeżuchą.

Jak zrobić pesto inaczej?

- Wybierz podstawowy składnik pesto. Chociaż w oryginalnej wersji (pesto alla genovese) jest nim świeża bazylia, a w przepisie z Sycylii (pesto alla siciliana) suszone pomidory, przygotujesz je także na wiele innych sposobów.

- Sięgnij ewentualnie po zamienniki, np. po pietruszkę, rukolę, jarmuż, czosnek niedźwiedzi. Orzeszki pinii zastąpić można pestkami słonecznika albo orzechami nerkowca. Zamiast oliwy dodaj olej lniany, a równie smaczny jak parmezan, będzie inny twardy ser, np. pecorino. Zetrzyj go na małych oczkach tarki.

- Zblenduj wszystkie składniki na spójną masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj nieco oliwy.

- Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

- Podawaj pesto z makaronem (np. typu rurki lub spaghetti), na grzankach albo jako dodatek do mięs. Nie podgrzewaj go – wystarczy, że połączysz z ciepłym daniem.

Jak zrobić pesto inaczej? Sprawdź nasz sposób na pesto z jarmużu, bardziej kremowe i gęste niż klasyczne bazyliowe.