Jak zrobić pesto pomidorowe – z suszonych pomidorów lub ze świeżych?

Pomidorowe pesto to kwintesencja włoskiego smaku. Ten tradycyjny przysmak rodem z Italii można wyczarować również we własnej kuchni. Sprawdźcie, jak zrobić pesto pomidorowe identyczne z tym włoskim.

Jak zrobić pesto z pomidorów świeżych?

Do przygotowania czerwonego pesto pomidorowego będziecie potrzebowali dojrzałych słodkich pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku, bazylii i odrobiny pieprzu. Jeśli pesto pomidorowe ma być pikantne, potrzebna będzie też mała papryczka chili. Dla urozmaicenia potrawy możecie dodać kilka orzechów laskowych lub mielonych migdałów, które nadadzą lekko maślany smak pomidorowemu pesto. Jak zrobić ten wspaniały krem w najprostszy sposób? Pomidory wraz z orzechami i listkami świeżych ziół wrzućcie do blendera i miksujcie do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smak sosu możecie też „podkręcić” dodatkiem tartego parmezanu. Jeżeli pesto z pomidorów świeżych jest zbyt suche, dodajcie więcej oliwy. Gęstość dania będzie zawsze wynikała z rodzaju użytych pomidorów – odmiany do przecierów dadzą gęstsze pesto, a te typowo kanapkowe rzadsze.

Jak zrobić pesto z suszonych pomidorów?

Zastanawiacie się, jak zrobić pesto z pomidorów suszonych? Dokładnie tak samo jak ze świeżych, ale zwykle konieczny będzie większy dodatek oliwy, a czasami też niewielkiej ilości wody. Suszone pomidory po zmiksowaniu są bardzo gęste i zwarte, więc trzeba je czymś rozrzedzić. Kiedy już przyrządzicie pesto pomidorowe, spróbujcie przepisu na karkówkę z pesto z suszonych pomidorów. Czerwony włoski sos można też serwować do pasztecików lub dań z grilla.