Jak zrobić pikle z ogórków na zimę? Jak się je robi?

Zrobienie aromatycznych przetworów pomaga zamknąć smak lata w małych słoikach. To doskonała metoda, która pozwala nam cieszyć się smakiem sezonowych warzyw nawet w ponure i zimowe dni. Próbowaliście kiedyś pikli? Te chrupiące ogórki w zalewie są idealnymi przetworami na zimę! A my podpowiadamy, jak je przygotować! Jeżeli więc jesteście ciekawi receptury na te chrupiące ogórki, jako przekąska lub do obiadu, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Pikle – co to za przetwór? Jak je zrobić?

Gdy przychodzi lato i sezonowe warzywa królują na lokalnych straganach, pasjonaci kuchni zacierają ręce i biorą się za przygotowywanie chrupiących pikli na zimę. Czym są te przetwory? Pikle to nic innego jak warzywa w zalewie z octu. Najczęściej robimy je z ogórków, papryki i cebuli. Pikle służą jako doskonały dodatek do obiadu, a w szczególności do dań mięsnych. Niektórzy lubią podjadać je również w formie przekąski. W Ameryce natomiast pikle są stałym składnikiem hamburgerów i kanapek. Zaraz przekonamy się, w jakiej formie Wy będziecie najchętniej spożywać te przetwory, ponieważ podpowiadamy, jak się robi pikle. Gwarantujemy, że z tym wyzwaniem poradzi sobie każdy. Do dzieła!

Pikle – jak zrobić? Potrzebne składniki

Zacznijmy od listy produktów, które będą Wam potrzebne do zrobienia pysznych przetworów z ogórków. Jak zrobić pikle i co kupić? Oto lista produktów:

  • 2 kilogramy ogórków
  • 2 papryki
  • 500 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • Przyprawy według uznania: czosnek, pieprz, gorczyca, ziele angielskie
  • 2 łyżki soli

Jak zrobić pikle z ogórków?

Zakupy na przetwory zrobione? Jeżeli tak, to możecie przechodzić do kulinarnych działań, a my Wam w tym pomożemy! Zobaczcie najlepszą recepturę na chrupiące i aromatyczne pikle!

  1. Umyjcie ogórki z dużą dokładnością i sprawdźcie, czy wszystkie są świeże. Następnie obierzcie je ze skórki i pokrójcie na cienkie plasterki.
  2. Przygotujcie czyste słoiki, w których zrobicie przetwory. Do każdego z nich dodajcie przyprawy – pół łyżeczki gorczycy, dwa listki ziela angielskiego, trzy ziarnka pieprzu oraz ząbek czosnku. Na koniec włóżcie ogórki do słoików.
  3. Ogórki jako pikle – jak zrobić? Jednym z ostatnich kroków jest przygotowanie zalewy. W rondelku wymieszajcie wodę, ocet, cukier i sól, a następnie wlejcie mieszankę do słoików z ogórkami.
  4. Zamknijcie słoiki, pasteryzujcie je przez 10 minut, a na koniec obróćcie dnem do góry. Gotowe! Wasz przetwór zachwyci Was smakiem podczas zimowych dni.

Pikle i nasze przepisy

Jak zrobić pikle z ogórków na zimę? To już wiecie! Poznajcie nasze przepisy z tym znakomitym przetworem! Będzie niezwykle smacznie.

Kanapki z pieczoną wołowiną i piklami to doskonała przekąska na imprezę. Aromat ogórków doskonale łączy się ze smakiem mięsa, co tworzy fenomenalną całość. Wasi goście będą zachwyceni taką propozycją!

Dla fanów świeżego pieczywa polecamy kanapki z sałatką jajeczną z piklami. Uwierzcie nam, że nie da się im oprzeć!

Jeżeli szukacie pomysłu na obiad i chcecie pójść śladami Amerykanów, to koniecznie spróbujcie klasycznego burgera z aromatycznymi piklami. Ten domowy fast food z pewnością przypadnie Wam do gustu.

A może chcecie skosztować orientalnej wersji pikli? Jeżeli tak, to mamy dla Was coś specjalnego. Spróbujcie pikli z curry, a pozytywnie się zaskoczycie. Nie pozostało nam już nic innego, jak życzyć Wam smacznego!