Jak zrobić prażynki? Domowe sposoby
Każdy z nas ma czasami ochotę na zjedzenie słonej przekąski. Najczęściej sięgamy po kupne chipsy lub orzeszki. Czas na zmiany! Podpowiadamy, w jaki sposób zrobić domowe prażynki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia. Jesteście ciekawi naszej receptury? Sprawdźcie sami, jak się robi prażynki!
Prażynki – jak zrobić je w domu?
Prażynki to niezwykle prosta do przyrządzenia przekąska. Można zrobić je z 3 składników! Podstawowym produktem, z którego przygotujecie prażynki, jest papier ryżowy. Dobrze sprawdzi się również makaron ryżowy. Możecie potraktować te chipsy jako przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do azjatyckich potraw. Co powiecie na wieczór ze znajomymi w towarzystwie domowych prażynek? Jesteśmy pewni, że Wasi goście docenią fakt, że sami przygotowaliście przekąski. Jak zrobić domowe prażynki? Nie możecie zapomnieć o przyprawach, które dodadzą smaku chipsom. Podstawą jest sól, ale polecamy Wam również słodką paprykę.
Jak się robi prażynki krok po kroku
Do zrobienia prażynek będziecie potrzebować kilku składników, są nimi: papier ryżowy, łyżeczka soli i szklanka oleju. Zaczynamy przygodę z domowymi chipsami!
- Na początku przygotujcie papier ryżowy, musicie pociąć go na mniejsze kawałki. Kształt jest zależny od Was, mogą być to kwadraty lub kółka. Kawałki powinny mieć 4 centymetry.
- Do smażenia prażynek niezbędny będzie średniej wielkości garnek. Wlejcie do niego olej, a następnie zacznijcie go podgrzewać. Pamiętajcie, że tłuszcz powinien być świeży, ponieważ inaczej prażynki mogą mieć specyficzny posmak.
- Do nagrzanego oleju wrzućcie pokrojony papier ryżowy. Smażone prażynki powinny od razu zmienić kształt! Po kilku sekundach wyjmijcie chipsy, wykorzystajcie do tego sitko lub cedzak.
- Posypcie gotowe prażynki solą i ulubionymi przyprawami. Gotowe!
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak się robi prażynki z innych składników? Mamy dla Was smaczną propozycję! Jak zrobić prażynki ziemniaczane? To naprawdę proste! Pokrójcie ziemniaki w talarki, a następnie usmażcie je na rozgrzanym oleju. Na końcu dodajcie ulubione przyprawy, my polecamy Wam sól i czosnek granulowany. Gotowe!
Smażenie prażynek – nasze porady
Wiecie już, jak zrobić prażynki. Mamy dla Was kilka dodatkowych wskazówek! Nasze porady pozwolą ulepszyć smak domowych chipsów. Pierwszą z nich jest czas smażenia prażynek, który nie powinien przekraczać kilku sekund. Dlaczego? Domowe prażynki są błyskawicznie gotowe i bardzo łatwo się przypalają. Uważajcie, by nie przegapić momentu!
Drugą kluczową kwestią jest czas spożycia prażynek. Najlepiej przygotować je na świeżo i od razu zjeść. Po kilku godzinach chipsy mogą zmięknąć i nie będą smakować tak dobrze. Polecamy Wam przygotować do prażynek różnorodne dodatki, np. sos czosnkowy lub serowy. Taki zestaw z pewnością przypadnie do gustu każdemu!
Prażynki – z czym podawać?
Przygotowanie prażynek nie stanowi już dla Was wyzwania. Sprawdźcie nasze propozycje podania tej smacznej przekąski.
Do prażynek domowych znakomicie pasują aromatyczne dipy. Co powiecie na sos BBQ? Jesteśmy pewni, że nikt nie oprzecie się temu połączeniu. Jeżeli jednak wolicie inne smaki, to mamy dla Was kolejną alternatywę. Prażynki z dodatkiem sosu czosnkowego to równie pyszny duet!
Prażynki są nieodłącznym elementem kuchni tajskiej. Doskonale się składa, ponieważ przygotowaliśmy dla Was recepturę na aromatyczną zupę z krewetkami. Dodajcie do niej chrupiące, domowe prażynki i cieszcie się pysznym daniem. Smacznego!
Komentarze (0)