Jak zrobić precle? Jak zawijać i jak upiec?

Planujecie przygotowanie precelków z sezamem lub makiem i zastanawiacie się, jak zrobić precle, żeby smakowały niczym te z odpustów lub piekarni? Sprawdźcie nasze wskazówki.

Precle – jak zrobić? Jak upiec precle?

Jak się robi precle? Do przygotowania tego piekarniczego wyrobu w kształcie ósemki potrzebne są mąka, drożdże, soda oczyszczona oraz jajko, a do posypania mak lub sezam. Mąkę należy wymieszać z drożdżami, dolewać powoli ciepłą wodę i zagniatać. Gotowe ciasto drożdżowe odstawia się do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny, a później ponownie delikatnie wyrabia, formuje w ruloniki i kroi na kawałki. Z każdej części ciasta formuje się rulony o długości ok. 40 cm i zwija. Gotowe precelki trzeba jeszcze posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem albo makiem, a później piec przez 15 minut w 230°C. Postęp pieczenia warto kontrolować, bo w niektórych piekarnikach ten proces zachodzi szybciej, a w innych wolniej. Precle należy wyjąć od razu po zrumienieniu, inaczej zbyt mocno wyschną i przez to stwardnieją.

Jak formować precle?

Jak zawijać precle, żeby ładnie wyglądały? Sekretem precli jest ich charakterystyczny kształt, a ten uzyskuje się tylko ze starannie uformowanych wałeczków o grubości palca. Wałki ciasta należy układać na stolnicy posypanej mąką, a następnie ręcznie formować poprzez dwukrotne krzyżowanie końcówek. Zawijanie precli jest tak naprawdę proste – wystarczy raz obejrzeć film instruktażowy, a później już tylko doskonalić technikę w praktyce.