Jak zrobić róże z masy cukrowej?

Planujecie przygotowanie domowego tortu i chcecie wiedzieć, jak zrobić róże z masy cukrowej, żeby udekorować wypiek? Zobaczcie, jak w prosty sposób przygotować piękne kwiaty do dekoracji wypieków. Tłumaczymy, jak zrobić róże na tort z masy cukrowej krok po kroku.

Róże z masy cukrowej – jak zrobić?

Warunkiem wykonania pięknych róż jest właściwe przygotowanie masy cukrowej, która musi być na tyle plastyczna, by można było lepić z niej kształtne płatki. Jak się robi róże z masy cukrowej? Masę na dekoracje do tortów i ciast z kremem przygotujecie z cukru pudru, glukozy w proszku lub w płynie, żelatyny, wody i ekstraktu z wanilii/migdałów. Żelatynę trzeba zalać wodą, następnie podgrzewać i dodać glukozę, a po przestudzeniu dokładnie wyrobić (ręcznie lub mikserem). Później dodaje się ekstrakt waniliowy, a następnie partiami cukier puder i uciera hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.

Jak się robi róże z masy cukrowej krok po kroku?

Jak zrobić różne z masy cukrowej? Powstałą masę należy podzielić na dwie części: jedną zabarwić na czerwono lub różowo (z przeznaczeniem na płatki), a drugą część na zielono (na listki). Obie partie trzeba rozwałkować na blacie posmarowanym olejem lub posypanym mąką ziemniaczaną, a następnie wycinać kieliszkiem krążki. Poszczególne płatki formuje się na wykałaczce, na której umieszczony jest stożek, a każdy płatek odchyla lekko na zewnątrz. Płatki należy przyklejać bezpośrednio do stożka, a ich brzegi rozpłaszczać w palcach, żeby wyglądały bardziej naturalnie. Gotowe róże na tort najlepiej nakryć wilgotną ściereczką, by nadmiernie nie wysychały.