Jak zrobić ryż z jabłkami? Jak długo zapiekać?
Przepadacie za słodkimi daniami i chcecie się dowiedzieć, jak zrobić ryż z jabłkami w piekarniku lub gotowany? Nic prostszego! Połączenie śnieżnobiałych ziarenek z aromatycznymi owocami doprawionymi drobno mielonym cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa, do którego chętnie się wraca co jakiś czas. Gotowi na poznanie sprytnych sztuczek i sprawdzonych przepisów? Zaczynamy!
Jak ugotować ryż na mleku z jabłkami?
Większość przepisów dotyczących tego znanego od lat dania opiera się na ugotowanym wcześniej ryżu w… mleku, które nie tylko wydobywa naturalną słodycz z ziaren, ale również nadaje całej potrawie zdecydowanie głębszego smaku i przyjemnego, lekko śmietankowego aromatu. Do przygotowania potrawy można użyć ryż biały, długoziarnisty albo jaśminowy i najlepiej bez torebki, ponieważ folia może utrudnić swobodne przepływanie płynu. W garnku z dnem odpornym na przywieranie zagotujcie mleko (w proporcji 2 szklanki płynu na 1 szklankę ryżu), wrzućcie ziarna i intensywnie mieszając zmniejszcie ogień prawie do minimum, dzięki czemu zawartość naczynia nie wykipi. Dla podkreślenia smaku w trakcie gotowania można dodać cukier wanilinowy lub kawałeczek laski cynamonowej.
Gdy ryż będzie już miękki, należy dodać troszeczkę masła klarowanego albo oleju kokosowego. W razie potrzeby (jeśli okaże się, że mleko zostało wchłonięte zanim ziarna napęczniały) dolejcie do garnka trochę mleka lub wody. Tak przygotowany ryż można nie tylko serwować od razu z dodatkiem smażonych jabłek albo musu truskawkowego, ale także użyć jako warstwę owocowej zapiekanki.
Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?
Chcecie wiedzieć, jak zrobić i ile piec ryż z jabłkami? Otóż ugotowany na mleku ryż jest świetną bazą do zapiekania owoców. Aby potrawa wyszła smaczna i soczysta, wymieszajcie kilka rodzajów jabłek, dzięki czemu powstała z nich masa będzie słodka, równocześnie z lekką nutką kwasowości. Umyte, pozbawione gniazd nasiennych i obrane owoce zetrzyjcie na najgrubszych oczkach tarki i prażcie w rondlu o grubym dnie albo na patelni, często mieszając, by jabłka się nie przypaliły. Dodajcie trochę mielonego cynamonu oraz cukru białego, wanilinowego lub trzcinowego do smaku (w zależności od tego jak słodkie są owoce) i trzymajcie jeszcze na niedużym ogniu przez około 5 minut.
W naczyniu żaroodpornym rozłóżcie najpierw połowę ryżu, następnie jabłka i znów resztę ziaren. Całość delikatnie uklepcie, a na koniec pokryjcie cienką warstwą śmietany lub jogurtu typu greckiego, dzięki czemu wierzchnia warstwa nie wyschnie w trakcie działania wysokiej temperatury. Jak długo zapiekać ryż z jabłkami? Wystarczy około 30 minut w temperaturze 180°C na funkcji „góra-dół”, by słodka i aromatyczna zapiekanka owocowa była gotowa. Upieczone danie podawajcie oprószone odrobiną cynamonu oraz z kleksem bitej śmietany.
Jak zrobić ryż z jabłkami i rodzynkami?
Legumina z ryżu i jabłek to danie wprost stworzone dla łasuchów słodkości oraz wielbicieli dojrzewających w rodzimych sadach jabłek. Jeszcze do połowy ubiegłego wieku pod tym określeniem kryły się wszelkie serwowane w ramach deseru słodkie dania mączne, takie jak pierogi, kluski, racuchy, suflety, naleśniki czy leniwe, które w trudnych czasach PRL-u stały się popularnymi potrawami obiadowymi i to nie tylko w barach mlecznych czy na stołówkach, ale również i w domach.
Jak się robi ryż z jabłkami i rodzynkami? Nic prostszego! Podobnie jak w klasycznym przepisie na słodką zapiekankę ziarna ugotujcie w mleku tak, by były miękkie, ale się nie rozpadały. W międzyczasie zetrzyjcie jabłka na grubych oczkach tarty, a powstałą masę doprawcie niewielką ilością mielonego cynamonu. Najważniejszą częścią leguminy jest sos przeznaczony do zalania ryżu, który całej potrawie nada soczystości oraz absolutnie wyjątkowego smaku. Przygotowuje się go z utartych surowych żółtek, skórki cytrynowej, miodu, garści rodzynek i cukru wanilinowego. Wymieszany z ryżem sos układajcie naprzemiennie z jabłkami w żaroodpornym naczyniu, a wierzch polejcie kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki i zapiekajcie przez 40 minut w 180°C. Życzymy smacznego!
Komentarze (0)