Jak zrobić ser smażony? Wersja z jajkiem i w panierce
Smażony ser to popularny przysmak, często serwowany jako przystawka. Na zewnątrz idealnie chrupiący, a w środku mięciutki i ciągnący. Chyba nie ma osoby, która zrezygnowałaby z takiego specjału. Chcecie dowiedzieć się, jak zrobić ser smażony? Szukacie pomysłu na znakomitą przystawkę? Jesteście w dobrym miejscu! Podpowiadamy, jak przyrządzić ser smażony z naszego przepisu, który zachwyci smakiem i konsystencją. Zapraszamy!
Jak zrobić smażony ser z twarogu?
Do przygotowania smażonego przysmaku możecie użyć różnych gatunków sera. Sięgnijcie po twaróg biały, który w kilka chwil rozpuści się na patelni. Jak zrobić ser smażony? Zacznijcie od skompletowania listy składników. Będziecie potrzebować: twarogu, masła, żółtek, sody oczyszczonej, soli oraz kminku. Kompozycja tych składników pozwoli Wam na przygotowanie tego znakomitego przysmaku. Podążajcie za poniższymi wskazówkami:
- Do miseczki przełóżcie pokruszony twaróg oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszajcie i przykryjcie szmatką.
- Odłóżcie miskę ze specjałem na dwa dni w ciepłe miejsce, aby twaróg zmienił swoją konsystencję na ciągnącą.
- Obserwujcie formę twarogu – ciągnąca i zeszklona konsystencja oznacza, że specjał jest gotowy do smażenia.
- Rozgrzejcie masło na patelni, a następnie przełóżcie na nią twaróg. Posypcie ser przyprawami – solą i kminkiem.
- Smażcie ser na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy twaróg się rozpuści i będzie ciągnący, dodajcie żółtka oraz ponownie mieszajcie przez kilkanaście sekund. Gotowe! Zdejmijcie twaróg z patelni, a później cieszcie się tym przysmakiem.
Jak zrobić smażony ser w panierce?
Zrobienie twarogowego specjału nie będzie już dla Was wyzwaniem. Teraz poznajcie recepturę na smażony ser w panierce, który cieszy się popularnością w środkowej Europie. Pora na to, by zawitał w Waszym jadłospisie! Jak zrobić smażony ser? Zaopatrzcie się w niezbędne składniki, są nimi: plastry sera żółtego, bułka tarta, jajka, pieprz, sól, słodka papryka oraz olej. Później zostanie Wam już tylko kulinarna zabawa:
- W misce roztrzepcie jajka i doprawcie je wybranymi dodatkami. Polecamy sól, pieprz oraz słodką paprykę. Jeżeli jednak macie ulubione przyprawy, których nie ma na liście, to śmiało je wykorzystajcie.
- Zanurzcie plasterki sera w jajku i dwukrotnie je panierujcie. Ta metoda sprawi, że specjał nie będzie rozpadał się podczas smażenia.
- Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie opanierowane kąski sera. Gdy kawałki uzyskają złocisty kolor, to zdejmijcie je z naczynia i przełóżcie na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Danie serwujcie w towarzystwie aromatycznych sosów! Dobrze sprawdzi się pomidorowy lub tatarski. Pycha!
Nasze przepisy, których musicie spróbować
Jak zrobić ser smażony z jajkiem i innymi dodatkami? To już wiecie! Wykorzystajcie nową wiedzę do przyrządzenia tego przysmaku. Zobaczcie nasze przepisy, dzięki którym dowiecie się, z czym serwować smażony ser.
Chcecie przygotować kompozycję idealną? Obok smażonego sera na talerzu dobrze sprawdzą się domowe frytki. Chrupiące i aromatyczne – czego chcieć więcej? Całość dopełnicie pyszną sałatką coleslaw ze świeżych warzyw.
A dla fanów smażonego sera z dipami polecamy gęsty i bogaty w smaki sos barbecue. Ten przepis zyskał już grono miłośników, co wcale nas nie dziwi. Zachwyca wieloma walorami! Równie dobrą opcją jest sos czosnkowy z chili. Zaserwujcie go ze smażonym serem i cieszcie się wyjątkowo dobrą kompozycją. Smacznego!
Komentarze (0)