Gęsty i aksamitny czy płynny? Ciemny czy jasny? Gładki czy z kawałkami warzyw? Wytrawny czy słodki? Rodzajów sosów jest tak wiele, jak dań, z którymi się je podaje. Jak zrobić sos i dopasować go do potrawy? O tym przeczytasz poniżej.
Jak zrobić sos do mięs?
Sosy do mięs dobrze dobierać, biorąc pod uwagę gatunek mięsa, a także oczekiwany smak gotowego dania. Niektóre z nich są bardziej uniwersalne, inne mniej. Doskonałym przykładem bardzo wszechstronnego dodatku do mięsa będzie np. sos pieczarkowy. Doskonale podkreśli smak zarówno delikatnego kurczaka, jak i dziczyzny. Dodasz go także do wielu dań mącznych, klusek i krokietów. Z kolei sos z mango dobrze podkreśli głównie smak mięsa drobiowego. Jak zrobić sos do mięs:
- Na patelni podsmaż cebulę lub czosnek, które dodadzą mu wyrazistości i ostrego posmaku. Myślisz o łagodniejszym sosie? W takim przypadku wybierz cebulę cukrową albo szalotkę. Jeśli wcześniej smażone było mięso, do przygotowania sosu użyj tego samego naczynia. Dzięki temu „ściągniesz smak z patelni”.
- Wybierz dodatki: pieczarki, kurki, zioła, a następnie dodaj je do cebuli.
- Wybierz wywar, na którym ugotujesz sos. Do wyboru masz esencje: pieczarkowe, cebulowe, pieczeniowe. Ich smaki łącz dowolnie. Np. sos śliwkowy przyrządzisz na bazie do sosu pieczeniowego. Taki wywar najlepiej sprawdzi się do mięs czerwonych, zaś drobiowy do białych.
- Gotuj sos, aż smaki się przenikną, a część wody odparuje.
- Sosy zabielaj śmietanką, a w razie potrzeby zagęszczaj zasmażką.
Jak zrobić sos do ryb?
Do ryb świetnie pasują sosy na bezie jarzynowych bulionów, śmietany, a także warzyw. Możliwości jest naprawdę wiele. Jak zrobić sos do ryb?
- Sosy na bazie warzyw: mając gotowy pomidorowy, zrób z niego podstawę do sosu z korniszonów. Wystarczy, że dodasz ogórki, kapary, sardynki i całość doprawisz łagodnym ketchupem. Sos będzie pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobrze skomponuje się z rybami smażonymi, pieczonymi oraz marynowanymi.
- Sosy na bazie śmietany, na przykład delikatny sos chrzanowy, doskonale podkreślą smak białych ryb. Sprawdzą się również do owoców morza i mięsa drobiowego.
- Sosy na bulionie warzywnym: doskonałe z koperkiem lub szczypiorkiem. Są dobrym wyborem do zapiekanek rybnych oraz krewetek.
- Salsy: to sosy meksykańskie składające się z drobno pokrojonych warzyw. Salsę przygotuj według upodobania, np. z pomidorów, oliwek, czosnku, tabasco, a następnie połącz składniki sosem sałatkowym.
Jak zrobić sos do makaronu?
Sosy do makaronów przyrządzisz w nieco inny sposób. W potrawach spełniają bowiem inną rolę – nie tylko podkreślają smak, ale przede wszystkim go nadają.
- Sosy pomidorowe: idealnym przykładem jest pikantny sos bolognese, urozmaicony dodatkiem chili oraz cebuli.
- Pesto: włoski sos, którego podstawę stanowi oliwa oraz rozdrobnione w moździerzu zioła, zazwyczaj bazylia. Występuje także w wersji czerwonej, z suszonych na słońcu pomidorów. Jak zrobić sos pesto w domu? Świeże listki bazylii dopraw odpowiednio, dodaj oliwę, parmezan i orzeszki pinii, a potem zmiksuj i podawaj z dowolnym makaronem.
- Sosy serowe: doskonałe do spaghetti i zapiekanek. Kawałek startego żółtego sera wystarczy rozpuścić w śmietanie i doprawić ziołami lub gałką muszkatołową – w zależności od przeznaczenia. Żeby sos miał bardziej intensywny smak, dodaj także nieco sera pleśniowego typu gorgonzola.
Jak zrobić sos na słodko?
Sosy na słodko mają szerokie zastosowanie. Przede wszystkim używane są do ciast. Przygotujesz je na bazie budyniu, żółtek, śmietanki lub jogurtu naturalnego. Sos waniliowy dodaj do ciepłej szarlotki albo sernika, pysznie skomponuje się także z naleśnikami z dżemem. Podobnie jak sos karmelowy. Zrobisz go, dodając słodką śmietankę do rozpuszczonego cukru. Nie istnieje jeden przepis, jak zrobić sos na słodko. Niektóre są bardzo proste – by przygotować sos truskawkowy, wystarczy zmiksować owoce z odrobiną śmietanki. Inne są bardziej pracochłonne. Pamiętaj, że słodkie sosy nadają się nie tylko do deserów. Są także niezbędnym dodatkiem do wielu dań w stylu orientalnym: przede wszystkim kokosowe, idealne np. do krewetek albo satajów, czyli tajskich szaszłyków. Zobacz, jak zrobić dip sezamowy arabski i podawaj go do przekąsek.
Sosy to nie tylko dodatki do dań. To także składniki niezbędne potraw, w których kryje się ich smak. Taką rolę spełniają głównie sosy ziołowe, np. rozmarynowy. Czasem wystarczy odrobina sosu, by danie zyskało zupełnie inny charakter. Przyrządzając sos, próbuj różnych wariantów, przypraw i esencji. Zadbaj o to, aby podkreślał on charakter potraw i czynił je niepowtarzalnymi.
Komentarze (0)