Jak zrobić sos sojowy do makaronu domowym sposobem?
Macie ochotę na danie w stylu azjatyckim, ale nie wiecie, jak zrobić sos sojowy domowym sposobem? Do przygotowania tej jednej z najważniejszych przypraw kuchni dalekiego wschodu wystarczy zaledwie kilka dostępnych pod ręką składników, a już zaledwie łyżeczka gotowego płynu o ciemnej barwie nada potrawie typowo orientalny smak i niepowtarzalny aromat. Zaczynamy!
Skąd się bierze sos sojowy i jak się go robi?
Sos sojowy (shōyu) należy do najstarszych sosów przyprawowych na świecie. Jego wytwarzanie na szerszą skalę rozpoczęto ponad 2500 lat temu, kiedy jeszcze do produkcji nie używano fermentowanej soi. Bazą przyprawy był płyn wyciekający z konserwowanego solą mięsa, który wykorzystywano do przyrządzaniu bulionu. Obecnie shōyu jest mieszaniną nasion sojowych, pszenicy, wody oraz soli, zaprawioną specjalnym rodzajem pleśni. Wszystkie składniki tworzą zacier, który po dojrzeniu jest wyciskany i filtrowany. W zależności od pochodzenia oraz stosowanej receptury sos sojowy może mieć różną konsystencję i smak: od gęstego i słonego w Chinach, po bardzo rzadki w Japonii.
Jak zrobić sos sojowy do makaronu lub sushi?
Shōyu jest głównym składnikiem większości potraw wywodzących się z kuchni azjatyckiej. Dodaje się go nie tylko do marynaty czy w trakcie obróbki termicznej, ale także jako przyprawę podczas spożywania gotowej potrawy. Jak zrobić sos sojowy? Przepis jest dość prosty, a przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Domowej roboty shōyu zawiera sporo składników, tworzących ten jedyny w swoim rodzaju i bardzo charakterystyczny smak. Do przyrządzenia sosu będziecie potrzebować: bulion wołowy, ocet winny i balsamiczny, melasę, sos rybny oraz takie przyprawy jak sól, imbir, granulowany czosnek oraz siekana lub suszona cebula. Wszystkie składniki (oprócz sosu rybnego) podgrzewa się na patelni cały czas mieszając. Gdy po około 10 minutach gotowania objętość powstającego sosu zmniejszy się o połowę, naczynie należy ściągnąć z ognia, chwilę przestudzić, dodać sos rybny i po zamieszaniu odstawić do całkowitego przestygnięcia. Gotowy sos sojowy należy przecedzić przez sitko do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce.
Pyszne sosy na bazie shōyu
Jednak shōyu to nie tylko ważna w kuchni azjatyckiej przyprawa, ale także baza innych charakterystycznych sosów używanych do marynowania, pieczenia i smażenia wielu różnorodnych potraw. Kiedy wiecie już, jak zrobić sos sojowy do kurczaka czy makaronu, z jego dodatkiem możecie przyrządzić takie sosy jak:
- Teriyaki – idealnie nadający się do przyrządzenia dań mięsnych i warzywnych. Oprócz shōyu składnikami sosu teriyaki są ocet ryżowy, imbir, olej sezamowy, miód oraz czosnek. Dzięki niemu przygotujecie soczystego kurczaka z orzechami nerkowca albo aromatyczne marynowane plastry karkówki serwowane z grillowanym ananasem i pieczonymi ziemniakami.
- Hoisin – wyróżnia się bardzo gęstą konsystencją, dlatego może być stosowany również jako dip. Za słodko-pikantny smak odpowiadają śliwki, miód oraz chili. Sos hoisin podkreśla smak takich potraw jak wieprzowina na ostro czy wołowina stir fry.
- Char Siu – najlepszy jako marynata do grillowanych mięs i warzyw. Dzięki dużej gęstości dokładnie pokrywa mięso, nadając żeberkom czy karkówce słodko-ostrej glazury.
Pyszne dania z dodatkiem sosu sojowego
Sos sojowy jest popularny przede wszystkim w daniach kuchni orientalnej, obfitującej w krótko smażone mięso i warzywa połączone najczęściej z ryżem lub makaronem. Shōyu na pewno się przyda podczas przygotowywania aromatycznych nudli z patelni po chińsku oraz sezamowego kurczaka pokrytego słodko-pikantną glazurą nadającej całej potrawie charakterystycznego smaku. Sos sojowy jest również niezbędną przyprawą w azjatyckiej zupie warzywnej, ramenie lub miso, zawierającej takie dodatki jak wodorosty wakame, grzyby shitake oraz pokrojone w kosteczki tofu. Niewielką ilość tej przyprawy należy uwzględnić w marynacie do żeberek z grilla po koreańsku albo chrupiących paluszków z kurczaka przyrządzonego na ostro. Warto także wiedzieć, jak zrobić sos sojowy do sushi, ponieważ bez choćby odrobiny tej wyjątkowej przyprawy pełne składników futomaki, przypominające rożki temaki czy kolorowe nigiri nie uzyskałyby tak głębokiego smaku.
Komentarze (0)