Jak zrobić świeżonkę z mięsa wieprzowego?

Dowiedzcie się, jak zrobić świeżonkę – popularny przysmak ze świeżego mięsa wieprzowego. Jak się robi świeżonkę, jak doprawia i z czym podaje? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w naszym artykule. Przeczytajcie już teraz!

Jak zrobić świeżonkę z mięsa wieprzowego?

Przygotowanie świeżonki jest zadziwiająco proste i co ważne, wystarczy mieć tylko kilka składników. Jak zrobić dobrą świeżonkę? Najważniejsza jest dobrej jakości świeża wieprzowina. Do przygotowania świeżonki będziecie potrzebowali też cebuli, mąki, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Umyte, osuszone i pokrojone w dużą kostkę mięso należy oprószyć mąką i podsmażać do zrumienienia. Mięso najlepiej podsmażać w głębokim rondlu, żeby nie pryskało, a kiedy będzie już złociste, dorzucić do niego pokrojoną w piórka lub plastry cebulę i smażyć dalej, aż cebulka zmięknie. W trakcie duszenia do świeżonki dodaje się liście laurowe i ziele angielskie oraz doprawia danie do smaku. Następnie należy podlać mięso gorącą wodą i dusić do miękkości. Czas duszenia świeżonki wynosi zwykle 30-40 minut, ale jeśli kawałki wieprzowiny będą większe, może to trwać trochę dłużej.

Jakie mięso na świeżonkę?

Sekretem idealnej świeżonki jest użycie mieszanego mięsa wieprzowego – zarówno chudych, jak i tłustych kawałków. Najlepiej wybrać mięso z podgardla, łopatkę, karkówkę i trochę szynki. Podczas smażenia świeżonki z mięsa wytapia się dużo tłuszczu – należy go zebrać, przelać do miseczki lub plastikowego pojemnika i schłodzić. Taki naturalny domowy smalec będzie idealny do smażenia kotletów schabowych lub przygotowania smarowidła na kanapki.