Jak zrobić szczaw na zimę? Jak przechowywać?
Szczaw to roślina, której smakiem można cieszyć się w wiosennych i letnich miesiącach. Co zrobić, gdy nadejdą chłodne dni? Możemy temu zaradzić! Podpowiadamy, w jaki sposób przyrządzić, a także jak przechowywać szczaw na zimę. Poznajcie nasze metody, dowiedzcie się, czy szczaw można mrozić, i każdego dnia cieszcie się przetworami z tej rośliny. Zapraszamy!
Jak zrobić szczaw na zimę? Najlepsze metody
Przetworom ze szczawiu ciężko jest się oprzeć. Kto nigdy nie jadł zupy z dodatkiem tej rośliny, niech szybko nadrabia zaległości! Szczaw rośnie od maja aż do sierpnia, jednak problem zaczyna się pojawiać w chłodniejszych miesiącach, gdy nie mamy do niego dostępu. Na Wasze szczęście przygotowaliśmy kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą cieszyć się przetworami z tej rośliny o każdej porze roku! Jak przechować szczaw na zimę? Czy szczaw można mrozić? Możecie zamrozić tę roślinę lub włożyć ją do słoików. To naprawdę nic trudnego.
Jak zamrozić szczaw na zimę?
Pierwszym sposobem jest przechowywanie szczawiu w zamrażarce. Naszym zdaniem to świetny pomysł, który pozwoli Wam przygotować później wiele potraw. Jak mrozić szczaw na zimę? Możecie zrobić to na dwa sposoby:
- Mrożenie świeżego szczawiu – zebraliście świeżą roślinę i zastanawiacie się, czy możecie włożyć ją do zamrażarki? Oczywiście, że tak! Nie możecie jednak zapomnieć o kilku podstawowych krokach podczas przygotowywania szczawiu na zimę. Dokładnie umyjcie szczaw, pozbądźcie się zanieczyszczeń, a następnie go osuszcie. Przełóżcie roślinę do plastikowych pojemniczków, które powinny być szczelnie zamykane. Gotowe!
- Mrożenie ugotowanego szczawiu – to również świetna metoda, która nie powinna zająć Wam zbyt dużo czasu. Przepis na szczaw na zimę jest bardzo prosty – obgotujcie szczaw w małej ilości wody, a następnie wystudźcie. Przełóżcie liście do pudełka i włóżcie do zamrażarki.
Obie metody mrożenia szczawiu na zimę sprawdzą się naprawdę dobrze. Pamiętajcie jednak, że liście powinny zostać wyciągnięte z chłodnej temperatury po upływie max. 6 miesięcy.
Jak zrobić szczaw na zimę w słoikach?
Szczaw na zimę w słoikach to niezwykle popularny przetwór, który doskonale sprawdzi się w zimniejsze dni. Jak przechowywać szczaw na zimę z wykorzystaniem słoików?
- Wyparzcie słoiki, w których będzie przechowywany szczaw.
- Umyjcie liście, a następnie poszatkujcie.
- Włóżcie szczaw do garnka, zalejcie go 10 łyżkami wody, posólcie 2 łyżkami soli i gotujcie na małym ogniu przez kilka minut.
- Gdy szczaw na zimę zmniejszy swoją objętość, przełóżcie gorące liście do słoików. Szczelnie zakręćcie słoiki i postawcie je do góry nogami.
- Zanieście przetwór do spiżarni albo innego chłodnego pomieszczenia. Szczaw na zimę gotowy!
Szczaw na zimę ze słoików doskonale sprawdzi się jako baza do zupy lub sosów. Możecie przygotować z niego pyszne potrawy w chłodniejsze dni.
Szczaw w roli głównej – jak przechowywać szczaw?
Szczaw na zimę gotowy? Czas go wykorzystać i przyrządzić coś naprawdę pysznego. Nasze kulinarne propozycje z pewnością Wam się do tego przydadzą!
Próbowaliście kiedyś zupy krem ze szczawiu? Jeżeli już raz zagości w Waszej kuchni, to jesteśmy pewni, że będzie pojawiać się w niej bardzo często! W tej wersji podacie ją z jajkami w koszulkach i serkiem mascarpone.
Tradycyjna zupa szczawiowa to klasyk, który zawsze się sprawdza, a do niej sprawdzi się przygotowany wcześniej szczaw na zimę. Teraz przyrządzicie ją nawet, gdy na dworze jest biało i mroźno! A na drugie danie polecamy Wam smacznego łososia z sosem szczawiowym. Połączenie delikatnej ryby z kremowym sosem z pewnością zda egzamin. Smacznego!
Komentarze (0)