Jak zrobić watę cukrową? Jak się robi ją w domu bez maszyny?
Jak zrobić watę cukrową, żeby cieszyć się jej smakiem w domu? Przysmak, który króluje na wszystkich festynach i w miejscowościach wypoczynkowych nie musi być tylko słodkim dodatkiem na wakacjach. Ulubiony smak dzieciństwa można przygotować w prosty sposób, nawet bez zakupu specjalnej maszyny. Chcecie zaskoczyć swoich gości wyszukanym deserem? A może sprawić przyjemność sobie i najbliższym? Podpowiadamy, jakie techniki wykonywania waty cukrowej pozwolą wam sprawić sobie odrobinę słodyczy!
Za co kochamy watę cukrową?
Wata cukrowa powstaje z rozdzielonego na drobne niteczki cukru. Delikatna niczym chmurka sprawia, że z entuzjazmem się nią zajadamy. Nieskomplikowany skład i niezapomniany smak to najlepsze powody do zrobienia jej w domu. Jak się robi watę cukrową? Co oprócz cukru będzie potrzebne do jej wykonania? Profesjonalna maszyna może usprawnić cały proces, ale jeśli nie planujecie robić jej często, nie ma potrzeby, żeby inwestować w jej zakup. Wystarczy odrobina sprytu, żeby móc zajadać się pyszną cukrową watą.
Jak zrobić watę cukrową w domu – sprawdzony sposób
Skarmelizowany cukier do płynnej formy szybko zastygnie, jeśli będzie rozdzielony na drobne niteczki. Wydaje się to skomplikowane? Spokojnie, wyjaśnimy krok po kroku, jak zrobić watę cukrową bez maszyny. Pierwszą metodą jest użycie do jej wykonania patelni. Wystarczy wsypać na nią kilka łyżeczek cukru i roztopić. Wytworzy się karmel, w którym należy moczyć rózgę do ubijania. Kiedy nadmiar karmelu spłynie z powrotem, wyciągajcie zwisające niteczki i połączcie w małe kłębuszki. Powtarzajcie tę czynność do momentu zużycia całego roztopionego na patelni cukru. Tak zrobiona wata co prawda będzie nieco inaczej wyglądać niż ta z maszyny, którą zazwyczaj zajadacie się na wakacjach – w smaku jednak nie będzie niczym od niej odbiegać.
Czy da się zrobić watę cukrową w blenderze?
Innym sposobem na sprawienie sobie puszystej przyjemności jest użycie sprzętów kuchennych, dostępnych niemal w każdym domu. Wówczas proces przebiega nieco inaczej. Jak zrobić watę cukrową w blenderze? Wsypać do niego cukier i ustawić na najwyższe obroty. To samo w przypadku miksera – jego także można użyć do robienia cukrowej waty. Miksujcie cukier przez kilka minut. Kiedy stanie się biały i puszysty, formujcie ręcznie nitki, przeciągając je na patyczek lub widelec. Tak powstanie wasz własnoręcznie wykonany słodki smakołyk.
Kolorowa wata cukrowa – czego najlepiej użyć jako barwnika?
Mimo naturalnie białego koloru cukru, wata wcale nie musi być tylko taka! Do zmiany koloru możecie użyć barwnika spożywczego. Wówczas wystarczy dosypać go do cukru. Z tego połączenia powstanie wata w waszych ulubionych kolorach. Można także zaopatrzyć się w kolorowy cukier. Chociaż to najprostsze metody, to wcale nie jedyne! Jak zrobić kolorową watę cukrową, używając naturalnych składników? Do tego celu świetnie będzie nadawał się sok z buraka lub z malin. Wówczas uzyskacie doskonałą barwę waty, a do tego smaczną! Kolorowe waty możecie podawać na patyczkach lub umieścić je w małych słoiczkach, które oprócz smaku mogą stanowić także idealną dekorację stołu.
Domowa wata cukrowa – pora na słodkie przyjęcie!
Wiecie już, jak zrobić watę cukrową, ale do czego ją podać? Może ona oczywiście występować jako samodzielny przysmak, ale także jako dekoracja do innych słodyczy. Orzeźwiające lody truskawkowe, ozdobione chmurką z waty z pewnością zachęcą do degustacji. Można jej także użyć do dekoracji galaretek lub puddingów. Delikatny deser bananowy zyska dodatkową delikatną teksturę do posmakowania, jeśli na wierzch ułożycie kolorowy płatek cukrowej waty. Czy sprawdzi się również jako ozdoba do napojów? Tak! Drink herbaciany o smaku cytrynowym, z mrożonymi wiśniami, skondensowanym mlekiem i śmietanką kremówką, a do tego płatek waty. Brzmi smacznie? Jak widzicie, jedwabista jak obłoczek wata nie musi kojarzyć się wyłącznie z obgryzaniem jej z patyczka. A przede wszystkim, możecie ją zrobić zawsze, kiedy macie ochotę na łakocie!
Komentarze (0)