Jak zrobić zrazy ze schabu, a jak z karkówki?
Soczyste zrazy to danie, które często pojawia się w naszym menu obiadowym. Te mięsne roladki serwujemy nie tylko na co dzień, ale również od święta. Nic w tym dziwnego, ponieważ przygotowanie zrazów jest prostym zadaniem, a efekty na talerzu prezentują się naprawdę dobrze. Chcecie zrobić te pyszne roladki? Podpowiadamy, jak przyrządzić je ze schabu oraz karkówki. Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie cenne wskazówki. Zapraszamy!
Jak zrobić zrazy ze schabu?
Schab z tuszy wieprzowej to jedno z najbardziej popularnych mięs. Wszystko za sprawą jego soczystości i delikatnej konsystencji, które sprawiają, że rozpływa się w ustach. Właśnie dlatego tak dobrze nadaje się do zrobienia pysznych roladek na obiad. Jak zrobić zrazy? Nim przejdziecie do gotowania, wybierzcie świeży egzemplarz mięsa. Powinno być ono lekko błyszczące i różowe. Jeżeli Wasz schab właśnie taki jest, to śmiało wykorzystajcie go do zrobienia zrazów. Najpierw rozbijcie mięso za pomocą tłuczka, a potem rozsmarujcie na kawałkach przyprawy. Najlepiej sprawdzą się sól i pieprz. Później nadziejcie mięso ogórkiem, cebulą i słupkiem słoniny. Obtoczcie kawałki w mące, smażcie na rozgrzanym oleju i duście przez około 30 minut. Tak przygotowane zrazy doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków oraz buraków na ciepło.
Jak zrobić zrazy z karkówki?
Chociaż schab doskonale sprawdzi się do zrobienia soczystych zrazów, to karkówka będzie równie dobrą opcją. Najpierw tradycyjnie rozpocznijcie od wybrania mięsa, zwracajcie uwagę na kolor przerostów. Im jaśniejsze są, tym świeższa jest karkówka. Po wybraniu odpowiednich egzemplarzy przejdźcie do kulinarnych działań. Najpierw rozbijcie kawałki karkówki za pomocą tłuczka i odstawcie je na bok. W międzyczasie zajmijcie się przygotowaniem farszu do zrazów. Karkówka idealnie komponuje się z mięsem mielonym, dlatego warto je wykorzystać. Oprócz tego zadbajcie o warzywne dodatki, doskonale sprawdzą się marchewka oraz cebula. Jak zrobić zrazy z mięsa mielonego w sosie? Wymieszajcie pokrojone warzywa, mięso mielone oraz jajko w miseczce, a następnie wyłóżcie masę na kawałki karkówki. Zawińcie roladki i podsmażajcie je na patelni. Zalejcie zrazy wodą, dodajcie do nich kilka liści laurowych i duście, aż mięso zmięknie. Opcjonalnie możecie przygotować do dania sos lub serwować zrazy bez niego.
Zrazy – z czym podawać?
Wiecie już, jak zrobić zrazy wołowe i wieprzowe. Nie zapominajcie o dodatkach, z którymi zaserwujecie te pyszne roladki. Najbardziej klasyczną opcją będzie podanie zrazów z dodatkiem ziemniaków i buraków na ciepło. Śmiało jednak możecie wymienić te dodatki i dorzucić do mięsa kluski śląskie lub kopytka, które wyśmienicie pasują do sosu z mięsa. Wybór sałatki jest również dowolny. Marchewka, colesław, surówka z czerwonej kapusty – wybierzcie dodatki według własnych preferencji, a obiad wyjdzie doskonały. Serwujcie danie na większą uroczystość lub przygotujcie je, gdy tylko najdzie Was ochota. Smacznego!
Nasze przepisy w Waszych domach
Nie zastanawiajcie się już dłużej, jak zrobić zrazy wieprzowe, tylko przejdźcie do kulinarnych działań. Pomogą Wam w tym nasze przepisy. Powodzenia!
Chcecie spróbować tradycyjnych przysmaków? Przed Wami zrazy kasztelańskie. Koniecznie musicie przygotować je w swojej kuchni. A może zrazy warmińskie? Ich smak również zyskał grono miłośników.
Zrazy z razowym chlebem świetnie sprawdzą się jako obiad na większej uroczystości. Jesteśmy pewni, że wszyscy goście będą zachwyceni z takiego dania. Jeśli jednak wolisz bardziej aromatyczne potrawy, to zrazy z sosem cebulowym będą jeszcze lepszym wyborem.
Komentarze (1)